Lauwe reactie beleggers op stimulering Japanse economie; Koersen Tokio verder omlaag

TOKIO, 29 JUNI. Beleggers op de beurs van Tokio toonden zich vandaag niet onder de indruk van plannen van de Japanse regeringspartij om de trage economie te stimuleren met een extra begroting ter waarde van bijna zeven biljoen yen (100 miljard gulden). De koersen zakten opnieuw.

Een commissie van de Liberaal Democratische Partij bood haar plannen vandaag aan premier Miyazawa aan. Miyazawa, die de commissie opdracht had gegeven een plan te trekken, vertrekt morgen voor een werkbezoek aan de Amerikaanse president Bush met het oog op de wereldtop van de G-7 begin volgende week in München. Afgelopen zaterdag onthulde de voorzitter van de commissie op een persconferentie in Tokio in vage termen de extra maatregelen.

Beurshandelaren zeiden vandaag dat ze eerst een officieel regeringsbesluit willen zien, alvorens geloof te hechten aan de plannen. Onder beleggers is pessimisme over de economie wijd verbreid.

Waarnemers menen dat de vaag gehouden plannen vooral zijn bedoeld om het psychologische klimaat te verbeteren en Japans partners in de G-7 gunstig te stemmen. Met name de Verenigde Staten hebben bij Japan openlijk aangedrongen op extra maatregelen ter grootte van 10 biljoen yen.

Machtigste man achter de schermen, Shin Kanemaru, vice-president en kingmaker van de LDP, zei zaterdag tegen een gehoor van zakenlieden, dat hij president Bush had beloofd dat Japans economie dit begrotingsjaar met 3,5 procent zal groeien, een doelstelling die volgens waarnemers zonder meer onhaalbaar lijkt. Kanemaru staat bekend als een krachtig pleiter van extra maatregelen. “Minister van financiën Tsutomu Hata, premier Kiichi Miyazawa en ikzelf zouden onze verantwoordelijkheid moeten nemen als de regering er niet in slaagt de groeidoelstelling te halen”, aldus Kanemaru, die deze maand Washington bezocht.

Sommige waarnemers zeggen dat Kanemaru's uitspraken zijn bedoeld als window dressing, om de critici in binnen- en buitenland zand in de ogen te strooien.

Het ministerie van financiën en de centrale bank hebben zich steeds tegen extra maatregelen verklaard. Zij willen eerst het effect afwachten van de stimuleringsmaatregelen en renteverlaging van april.

In financiële kringen twijfelt vrijwel niemand er aan dat de regering dit najaar met een extra begroting zal komen, al was het maar omdat de versnelling van de overheidsuitgaven waartoe in april was besloten later dit jaar inzakking van de uitgaven betekent, met alle ongunstige economische gevolgen van dien. Tussen de ministeries zou vooral nog een hevig gevecht worden gevoerd over de inhoud van de extra begroting, met andere woorden: wie mag straks van het extra geld het meeste uitgeven.