Kwakkelende staalsector kost Hoogovens beleggers

Op de saaie en zomers rustige aandelenmarkt in Amsterdam kon vandaag alleen Hoogovens de gemoederen van de handelaren beroeren. Een verhaal in het personeelsblad "De Grijper' maakte duidelijk dat Hoogovens flink zal schrappen in het investeringsprogramma voor dit jaar. De koers van Hoogovens, die vorige week al enige tijd onder druk lag, zakte vanmorgen verder terug tot iets boven de grens van vijftig gulden. Een week geleden was het aandeel nog vier gulden meer waard.

Hoogovens lijdt als cyclisch fonds onder de dalende belangstelling voor conjunctuurgevoelige fondsen. Uitblijvende signalen van duidelijk economisch herstel en ook de steeds verder dalende dollarkoers hebben de afgelopen dagen de koersen van deze fondsen onder druk gezet.

Bij Hoogovens speelt de kwakkelende staalsector daarnaast een grote rol. De aangekondigde bezuinigingen die Hoogovens zal doorvoeren, hebben betrekking op het investeringsprogramma van de staaldivisie. De lage prijzen op de Westeuropese staalmarkt dwingen Hoogovens tot deze stap. Al sinds 1989 liggen de prijzen in de staalsector onder druk. Analisten verwachten dat de prijzen zich de komende maanden nog niet zullen herstellen.

Handelaren reageerden vanmorgen daarom ook niet zo verbaasd over de verdere koersdaling van Hoogovens. “Veel beleggers zijn eigenlijk te vroeg ingestapt op de cyclische fondsen. Ze hoopten op herstel maar nu dat uitblijft en de koersen weer wat teruglopen, verkopen velen hun stukken weer. Daardoor komt de koers nu nog eens extra onder druk te staan”, aldus een handelaar van Barclays de Zoete Wedd.

    • Max Christern