IAAF blijft overtuigd van dopingfraude maar "kan daartegen helaas niets ondernemen'; Internationale federatie heft schorsing Krabbe op

De arbitragecommissie van de IAAF, de internationale atletiekfederatie, heeft gisteravond de vier jaar schorsing opgeheven die de Duitse atletes Katrin Krabbe, Grit Breuer en Silke Möller was opgelegd wegens vermeende dopingfraude. Daarmee volgde ze het oordeel van de juridische commissie van de Duitse bond. De atletes hebben nog tot 10 juli de tijd om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Barcelona.

LONDEN, 29 JUNI. Het liep tegen achten toen ze opgelucht in de deuropening verscheen. Katrin Krabbe glimlachte naar de camera's die ze de uren ervoor nog zo verfoeid had. “Ik ben vrij”, sprak de blonde koningin van de sprint. Het hele weekeinde was het een gaan en komen geweest in het kantoor van de IAAF in de dure Londense wijk Chelsea, maar aan het slot van twee dagen beraadslagingen kwam de driehoofdige commissie van beroep tot de conclusie dat er juridisch niets anders opzat dan de schorsing van Katrin Krabbe en haar clubgenotes Grit Breuer en Silke Möller op te heffen.

De commissie deed geen uitspraak over de vraag of er in hun geval al dan niet sprake is geweest van overtreding van de dopingreglementen. Vastgesteld werd dat door een fout in de reglementen de Duitse atletiek bond (DLV) wettelijk niet eens gerechtigd was, zelfs niet in eigen land, dopingcontroles te houden. Het ontbreken van die juridische grondslag gaf de doorslag bij de beslissing. De arbitragecommssie, onder leiding van de Fin Lauri Tarasti, stelde “ernstige bedenkingen” te hebben bij de conclusie van de strafcommissie van de DLV dat het drietal wegens gebrek aan bewijs niet van overtreding van de dopingreglementen kon worden beschuldigd. Volgens een woordvoerder van de IAAF betekent het dat men overtuigd blijft van de schuld van de atletes, maar er “helaas niets tegen kan ondernemen”.

Krabbe, Breuer en Möller werden 24 januari van dit jaar in het Zuidafrikaanse Stellenbosch geconfronteerd met een zogenoemde "out of competition'-controle die de Zuidafrikaanse bond in opdracht van de DLV uitvoerde. Het laboratorium-onderzoek bij professor Manfred Donike in Keulen bracht aan het licht dat de drie flesjes identieke urine bevatte. Volgens de arbitragecommissie van de IAAF zijn er bij de controle en de analyse van de monsters geen overtredingen van de internationale richtlijnen geconstateerd en is het niet aannemelijk dat tijdens het transport de urinemonsters, zoals is gesuggereerd door advocaat Rauball van de atletes, zijn verwisseld. De raadsman hield het er echter op dat de uitspraak van de IAAF een “kwaliteitsbewijs” is van het werk dat de strafcommissie van de DLV op 5 april in Darmstadt heeft gedaan.

Krabbe, die door een schorsing van vier jaar naar schatting vier miljoen gulden aan sponsorcontracten en startgelden misgelopen zou zijn, wilde niet speculeren over haar deelneming aan de Olympische Spelen in Barcelona. Ze heeft nog tot 10 juli de tijd aan de kwalificatie-eis te voldoen. De Duitse bond heeft de atletes, hangende de beslissing van de IAAF, nog niet genomineerd. “Ik ben er van overtuigd dat ze nu verlost zijn van een psychische last en hun beroep weer normaal kunnen uitoefenen”, aldus Rauball, maar trainer Thomas Springstein zei er een hard hoofd in te hebben. Ook Krabbe liet weten alleen naar Barcelona te gaan als ze ook werkelijk kans denkt te maken op een medaille. Sinds de uitslag van de dopingcontrole heeft ze slechts één wedstrijd gelopen: 11,70 op de 100 meter in haar woonplaats Neubrandenburg. Ze nam niet deel aan de Duitse kampioenschappen omdat de druk wegens de op handen zijnde zitting van de arbitragecommissie te groot voor haar was.

    • Peter de Jonge