Honderdste Holland Beker voor skiffeur Vaclav Chalupa; Koningin op grote achterstand

AMSTERDAM, 29 JUNI. Hare Majesteit ging goed van start, gisteren op de Amsterdamse Bosbaan, met een royale boeggolf voor haar helblauwe admiraalssloep. Onder grote publieke belangstelling zette koningin Beatrix de achtervolging in op Nico Rienks en Henk-Jan Zwolle, de Nederlandse olympische dubbeltwee. Haar motorvaartuig, onder bevel van de commandant maritieme middelen van Amsterdam, keek echter al snel tegen een grote achterstand aan. Voor de Bosbaantribune was deze, tot verbazing van veel meefietsende supporters, zelfs opgelopen tot zo'n 400 meter.

Het koninklijk bezoek vond plaats ter gelegenheid van de wedstrijden om de 100ste Holland Beker. Dat de dubbeltwee-race uit het zicht van de logge marinesloep verdween was geen ramp. De regerend wereldkampioenen Rienks en Zwolle putten weinig inspiratie uit de enige Nederlandse wedstrijd van internationale allure. Achter de Australiërs Hawkins en Antonie, twee weken geleden ook al sneller op de Zwitserse Rotsee Regatta, en de Denen Engelbrecht en Hansen boekten de Amsterdammers een bescheiden derde plaats. Met bondscoach René Mijnders geloven zij dat een sportieve piek in Amsterdam niet in de rustige voorbereiding op de Olympische Spelen past.

In het programmaboek van de wedstrijd werd door een KNRB-functionaris becijferd dat het gemiddelde lid van de Nederlandse roei-equipe voor Barcelona 26,5 jaar oud is, sinds 1984 op zeven à acht mondiale toernooien verscheen en daar in totaal drie medailles won. Wellicht ligt daar de verklaring voor de weinig scherpe instelling die Oranje-roeiers op zogenaamd minder belangrijke wedstrijden tentoonspreiden. Roeivrienden en roeivriendinnen, een geliefde term in de roeisport, moeten over een lange adem beschikken om hun sterren te zien schitteren. Dit jaar was dat het geval op de olympische kwalificatiewedstrijden in Keulen en Essen en zal dat, zo is de bedoeling van de doorgewinterde internationals, pas weer gebeuren op de olympische wedstrijden op het Meer van Bagnoles.

De skiffeur Frans Göbel deelde in de Olympische fixatie. Pas afgelopen zaterdag besloot hij zich te mengen in de strijd om de Holland Beker, tegen de Tsjechische skiff-gigant Vaclav Chalupa. Göbel zal Chalupa ook op de Spelen ontmoeten, maar had gisteren na een snelle start van de Tsjech vooral moeite met diens “vuile water”. Chalupa mag zijn naam nu als honderdste skiffeur in het kistje van de Holland Beker laten krassen. Göbel eindigde als derde.

Bokkesprongen op de wedstrijdbaan kwamen ook niet van de olympische vrouwen-dubbelvier. Op een eenvoudige overwinning werd koelbloedig gereageerd. Pas op het botenterrein sloeg de vlam in de pan. De ploeg kampt met kleine blessures en irritaties. Een woordenwisseling tussen de roeisters Van Ettekoven en Meiland over een extra training na de wedstrijd moest worden gesust door coach Lycklama.

Het meeste spektakel kwam van de jonge honden George van Iwaarden en Kai Compagner die in Barcelona hun eerste grote toernooi varen. Zij lijken zich nog te verlustigen in elke krachtmeting en startten afgelopen weekeinde zelfs in twee finales. Na een nipte nederlaag op zaterdag, kwam gisteren hun eerste overwinning na een verbeten race om het goud.

    • Marc van den Eerenbeemt