Geschil over vluchtelingen Joegoslavië

DEN HAAG, 29 JUNI. VVD-afgevaardigde Wiebenga wil opheldering van staatssecretaris Kosto (justitie) over de aantallen Joegoslavische vluchtelingen die via het vliegveld Beek in Limburg Nederland zijn binnengekomen.

Vorige week suggereerde Kosto tijdens het mondelinge vragenuur dat ongeveer 10.000 Joegoslavische vluchtelingen sinds 1 januari via dit vliegveld naar Nederland zijn gekomen en hier zijn gebleven. Dit cijfer is volgens algemeen-directeur W. Jense van vliegveld Beek onjuist. Volgens Jense zouden minder dan 1.000 Joegoslaven in Nederland zijn gebleven.

Een woordvoerder van het ministerie van justitie zegt dat er sprake is van een misverstand. Kosto heeft in het debat verklaard dat van de ongeveer 25.000 Joegoslaven die arriveerden op Beek, er 15.000 weer waren vertrokken. Volgens de woordvoerder bedoelde Kosto dat zij gebruik hebben gemaakt van hun retourticket. Van de overige 10.000 vluchtelingen zou het meerendeel inderdaad zijn doorgereisd naar Duitsland en België.

De nieuwste cijfers van de luchthaven van Maastricht laten zien dat sinds 1 januari 23.265 Joegoslaven naar Beek zijn gereisd en 10.236 weer op een vliegtuig naar Joegoslavië zijn gezet. Volgens Jense zijn er de afgelopen zes maanden per saldo 13.000 Joegoslavische vluchtelingen op Beek aangekomen die niet zijn teruggereisd, een getal dat hij veligheidshalve heeft afgerond tot 15.000. Jense: “Maar van die 15.000 mensen is 90 procent doorgereisd naar Duitsland”.

Jense baseert zijn gegevens op het aantal bussen met Duits kenteken dat bij elke aankomst uit Joegoslavië op Beek klaarstaat. Van de 10 procent die niet naar Duitsland is vertrokken, zou volgens Jense een deel naar België zijn gereisd.