Ellen van Langen bewijst klasse bij race in Hengelo

HENGELO, 29 JUNI. De Adriaan Paulen Memorial liet ook gisteren weer atleten uit de band springen. De ambiance in Hengelo prikkelt de nationale top tot het leveren van uitzonderlijke prestaties. Bij de editie van gisteren bleven internationale vedetten zelfs in de schaduw van 800-meterloopster Ellen van Langen.

De 26-jarige atlete uit Amsterdam genoot intens van haar 1.56,66, haar nationale record, haar beste wereldseizoenprestatie, haar eerste plaats en de aard van de wedstrijd. “Ik vergelijk het”, zei haar trainer Frans Thuys, “met iemand die goed is in wiskunde en die een heel moeilijk vraagstuk oplost. Een wiskundeknobbel geniet daar enorm van.”

Van Langen verpulverde haar eigen nationale record met 0,91 en versloeg onder meer de winnaressen van het goud en brons bij het laatst gehouden wereldkampioenschap, vorig jaar september in Tokio. Haar kracht school in het volgen van een hoog tempo dat wereldkampioene Nurutdinova door een "haas' liet dicteren (57,56 over 400 meter). Maar bovenal door een eindfase van 200 meter die enorm was. “Als ik maar eenmaal op gang ben,” zo praat zij over haar krachtige eindschot, “dan gooi ik er alles uit.” En als understatement: “Ik ben nu eenmaal vrij snel op het laatste stuk.”

Die eigenschap, waarmee zij een pittig veld aftroefde, zal door de race van gisteren uit en te na bekend zijn. Hengelo bood met de 800 meter een wedstrijd die in de breedte zelden valt waar te nemen. Vorig en dit jaar werd er over de gehele wereld niet zo snel gelopen als door Ellen van Langen. Bovendien bleven nog vijf loopsters onder de twee minuten. De Surinaamse Letitia Vriesde (1.57,96, vijfde) en de pas twintigjarige Haagse Stella Jongmans (1.58,61, zesde) haalden respectievelijk 0,29 en 3,26 van hun persoonlijke records af. Jongmans voldeed daarmee ook aan de limiet voor de Olympische Spelen.

Het NOC-lid Jan Loorbach trof het in Hengelo toch. Enerzijds nam de portefeuillehouder atletiek een vliegtuigje waar dat met een sleepnet boven het stadion zijn rol in de affaire met marathonloopster Anne van Schuppen hekelde. Anderzijds kreeg hij limietenjagers in zicht die niet zijn weg te poetsen. Van Langen was al zeker van Barcelona, Jongmans voegde zich in haar spoor en bij de mannen was het ook de 800 meter die de atletiekdelegatie liet groeien. Marko Koers, een negentienjarige atleet die in de Verenigde Staten zijn talent schraagt, en de 27-jarige Robin van Helden, die eveneens zijn trainingsarbeid in dat land laat plaatsvinden, doken op de prooi van 1.45,90. Koers, met 1.45,57 eronder en Van Helden precies raak. Zij werden tweede en derde in een race die werd gewonnen door de Keniaan Kiprotich (1.44,29).

Marcel Versteeg (3.37,71 over 1500 meter) en Christien Toonstra (8.45,96 over 3000 meter) die beiden al waren aangewezen, maar op andere afstanden, respectievelijk 5000 en 10.000 meter, liepen persoonlijke records. Versteeg reist dinsdag af voor een drieweekse hoogtestage in het Franse Fond Romeu. Toonstra gaat 20 juli voor acht dagen naar Portugal om met Van Langen en trainer Thuys naar de Olympische Spelen toe te werken. De stayer was vroeg in het seizoen zeker van deelname aan het evenement. Van Langen moest er vijf wedstrijden over doen alvorens zij het startbewijs verkreeg.

Dat zit Frans Thuys dwars. “Iemand als Ellen had je moeten voorselecteren. Het is niet zo dat de voorbereiding op Barcelona en de jacht op een limiet samengaan. Daardoor beginnen we nu later dan nodig aan de echte voorbereiding. Ellen werkt niet om zich te plaatsen, nee, zij is iemand die werkt om de finale van 800 en 1500 meter te halen. Haar kwaliteit moest bekend zijn. Officials zouden eens van hetzelfde niveau moeten zijn als zo'n atlete. Dan waren we niet weken afgeleid door de gedachte aan de limiet.”

Het oude nationaal record van Van Langen dateerde uit 1990. Uit die tijd stamt ook de indruk waarop Thuys doelde en die voldoende had moeten zijn om Van Langen al veel eerder met egards te behandelen. Vorig jaar evenwel viel zij voor de buitenwacht terug. Blessures rafelden de korte en snelle loopbaan uiteen. Bij het wereldkampioenschap in Tokio viel geen eer te behalen. Een achillespeesblessure eiste haar tol die pas eind mei dit jaar bleek afbetaald bij een wedstrijd in Kerkrade.

Thuys heeft met Van Langen en Toonstra (“Zij loopt zo mooi en is een troef op de 10.000 meter”) een geweldig groepje. “Eigenlijk kan dit alleen als je volledig professioneel bezig bent, maar ik heb een baan en een gezin. Ik vind dit prachtig, maar na het trainingskamp in Portugal ga ik toch eerst even naar huis en dan pas met de auto naar Barcelona. Ik ben benieuwd hoe en waar ik daar een onderkomen vindt. Naar huis moet ik omdat ze mij op mijn werk ook willen zien en ik mijn kinderen ook belangrijk vind.”

    • Theo Reitsma