EG erkent Macedoniëniet onder eigen naam

LISSABON, 29 JUNI. De Europese Gemeenschap is alleen bereid de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië te erkennen als het een naam kiest waarin het woord "Macedonië' niet voorkomt.

Tot dit besluit kwamen de elf regeringsleiders en het Franse staatshoofd zaterdag in Lissabon tijdens de Europese Raad. Daarmee geeft de EG na maandenlange besluiteloosheid toe aan de wensen van Griekenland.

De Griekse premier Mitsotakis verzette zich het afgelopen half jaar zeer heftig tegen de erkenning van de ex-Joegoslavisch deelrepubliek omdat het land in zijn visie door een Griekse naam te kiezen aanspraak maakt op Grieks grondgebied. De Grieken spreken van de "de republiek van Skopje', naar de hoofdstad van het voormalige Joegoslavische gebied. Langdurige bemiddelingspogingen van Portugal, dat het voorzitterschap van de EG bekleedde, een naam te vinden die voor beide landen aanvaardbaar is, liepen op niets uit.

Minister Van den Broek van buitenlandse zaken zei zaterdag dat de Gemeenschap de knoop heeft willen doorhakken, nadrukkelijk ten gunste van de lidstaat Griekenland. In Lissabon werd aangenomen dat het wel erkennen van Macedonië onder die naam tot de val van Mitsotakis zou kunnen leiden. Toenemende instabiliteit in de regio maakt het volgens Van den Broek voor de EG des te dringender om nu eindelijk actie te ondernemen. Hij voegde er echter aan toe bij “dergelijke besluiten hele gemengde gevoelens” te koesteren. Nederland, Groot-Brittannië en onder meer Denemarken hebben zich altijd voor erkenning van Macedonië opgesteld.

In een in bittere bewoordingen gestelde verklaring zei president Gligorov van Macedonië gisteren dat de EG rationele argumenten opzij had gezet ten behoeve van “gepriviligeerd” lid, Griekenland. “De verklaring van Lissabon schaadt de rechten, gevoelens en waardigheid van een klein en vreedzaam land. Macedonië voldoet aan alle normale voorwaarden voor erkenning, maar het kan niet een nieuwe naam verzinnen”, aldus Gligorov.