Doden van Boipatong vandaag begraven

JOHANNESBURG, 29 JUNI. Vandaag worden de slachtoffers van Boipatong begraven. Onder de rook van de staalfabriek reden vanochtend vrachtwagens door de wijk. Bij zo'n vijftig huizen stopten zij om een doodkist in te laden.

De doden van Boipatong - die van de vermeende Inkatha-aanval van twee weken gelden en van het politieoptreden in het weekeinde daarna - worden inmiddels in één adem genoemd met die van Soweto en Sharpville. De uitvaartplechtigheid die vandaag wordt gehouden op een sportterrein zal naar alle waarschijnlijkheid dan ook uitmonden in een massale protestmars tegen de regering.

Het ANC heeft zijn aanhang in de regio Vaal ten zuiden van Johannesburg gevraagd vandaag niet te gaan werken. Volgens een politiewoordvoerder geven velen gevolg aan de oproep. “Tot zover is het rustig, maar een militante stemming voert de boventoon”, aldus de functionaris. “Ons volk wordt gebruikt als kanonnenvlees”, zei aartsbisschop Tutu bij zijn aankomst op het terrein, waar hij de menigte met vele anderen zal toespreken. Vanochtend hadden zo'n 20.000 mensen zich in Boipatong verzameld.

Ten minste een inwoner van het arbeiderspension KwaMadala heeft het afgelopen weekeinde bekend betrokken te zijn geweest bij de aanval op Boipatong, die enkele dagen tevoren beraamd zou zijn. Volgens de politie worden meer bekentenissen binnenkort verwacht. Tot nu toe zijn zes inwoners van het pension gearresteerd, maar aan de actie werd waarschijnlijk door tenminste 200 pensionbewoners met traditionele speren en messen deelgenomen. In dergelijke arbeiderspensions heeft ANC-rivaal Inkatha een grote aanhang. Vanuit deze pensions zijn in het verleden vaker gewelddadige excursies naar ANC-buurten georganiseerd.

Het ANC heeft geëist dat de pensions worden gesloten en tot die tijd onder politietoezicht komen te staan. Hoewel de traditionele Zulu-wapens zijn verboden blijkt dat verbod in praktijk nauwelijks te worden nageleefd.

Een andere ANC-eis - onderzoek naar "Boipatong' onder internationaal toezicht - is deels ingewilligd met de aanstelling van twee internationale experts aan de commissie-Goldstone, die politiek geweld in Zuid-Afrika onderzoekt. De twee zijn de Britse hoogleraar strafrecht dr. T.A.J. Waddington en de voormalig president van het Indiase hooggerechtshof Bhajwati. De twee zullen deze week met hun werk in Zuid-Afrika beginnen.

    • Michael Sparks