Dader computerboodschap in KLM-systeem opgepakt

AMSTERDAM, 29 JUNI. De politie heeft een 24-jarige Haarlemmer aangehouden in verband met het computer-incident tussen de KLM en Air Aruba. De man werkt op de luchthaven Schiphol, maar is niet in dienst van de KLM.

De verdachte heeft bekend dat hij op zaterdag 20 juni zonder toestemming een bericht over vermeende financiële problemen van Air Aruba heeft verspreid, via het interne computersysteem van de KLM. Over het motief van zijn daad wilde de politie geen mededelingen doen.

De KLM verzorgt de afhandeling van de vluchten van Air Aruba op Schiphol. Op zaterdag 20 juni dook in het interne KLM-systeem een mededeling op dat passagiers van Air Aruba rekening moesten houden met de eventuele afgelasting van hun vlucht, als gevolg van financiële moeilijkheden waarin de luchtvaartmaatschappij zou verkeren.

De boodschap leidde tot een ruzie tussen beide maatschappijen. Volgens Air Aruba was het computer-incident het zoveelste in een reeks pogingen van de KLM een lastige concurrent uit te schakelen. De KLM ontkent dat. De bewuste terminals worden ook gebruikt door grondpersoneel van Aeroground Services, Martinair en Transavia. De werknemers hebben allemaal een eigen codewoord dat toegang biedt tot het systeem.