Chipmakers Digital en Olivetti werken samen

ROTTERDAM, 29 JUNI. De verlieslijdende Amerikaanse computerfabrikant Digital Equipment (DEC) heeft een overeenkomst gesloten met de eveneens verlieslijdende Italiaanse producent van computers en kantoormachines Olivetti die ertoe kan leiden dat DEC een belang van 10 procent in de Italiaanse firma verwerft. Dat heeft bestuursvoorzitter van Olivetti, Carlo de Benedetti, bekendgemaakt.

DEC heeft in eerste instantie vier procent van de aandelen van de Italiaanse maatschappij gekocht en een optie genomen op nog eens zes procent. In ruil daarvoor heeft Olivetti zich verplicht een nieuwe computertechnologie van DEC, de zogenoemde "Alpha'-microprocessor, te ondersteunen.

De Amerikanen hebben 8500 lire, 12,60 gulden, per aandeel betaald, ruim drie keer de laatste koers van de stukken. De hoge prijs illustreert volgens analisten hoe belangrijk Europese steun voor DEC's nieuwste technologie is.

De nieuwe microprocessor-chip is DEC's versie van een nieuwe techologie, genaamd Risc, Reduced instruction set computing. De nieuwe technologie moet zorgen voor krachtigere chips tegen gematigde kosten. Olivetti zal de nieuwe chips van Digital betrekken en gebruiken in nieuwe computermodellen.

Digital Equipment, totale omzet 14 miljard dollar, is de tweede computerfabrikant van Europa. Vorig jaar verwierf het bedrijf delen van de computerdivisie van Philips evenals het Duitse Kienzle. De verliezen liepen vorig jaar op tot ruim 600 miljoen dollar.

Olivetti boekte vorig jaar een verlies van 685 miljoen gulden bij een omzet van 12,8 miljard. Het concern ondergaat een ingrijpende herstructurering die ertoe moet leiden dat dit jaar quitte wordt gespeeld.