China omhoog in de vaart der volkeren

Het officiële Chinese persbureau China News Agency heeft gisteren gemeld dat China een gebied rond de rivier de Jangtse ter grootte van 330.000 vierkante kilometer waarbinnen bijna 170 miljoen mensen wonen, openstelt voor buitenlandse investeringen.

Volgens het persbureau heeft premier Li Peng bij het bekendmaken hiervan verklaard dat Shanghai (13 miljoen inwoners) een leidende rol zal spelen bij de economische ontwikkeling van China. De bekendmaking markeert de strategie van de Chinese leiders om het succes van de eerder voor buitenlandse investeringen opengestelde kustgebieden uit te breiden. De Jang-tse-kiang is met een lengte van 5.530 kilometer de langste Chinese rivier en voor schepen navigeerbaar tot ongeveer 1.700 kilometer landinwaarts.

Ter vergelijking: Duitsland omvat (na de hereniging) 356.945 vierkante kilometer en heeft bijna 80 miljoen inwoners. De voor de Duitse industrie belangrijke Rijn is met 1.326 kilometer Europa's langste rivier.