Boutros Ghali gaat in Zuid-Afrika bemiddelen

JOHANNESBURG, 29 JUNI. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros Ghali, gaat in Zuid-Afrika bemiddelen om het vastgelopen grondwetsoverleg nieuw leven in te blazen.

Boutros Ghali zei een uitnodiging daartoe van de Zuidafrikaanse minister van buitenlandse zaken, Roelof Botha, te hebben geaccepteerd. De twee spraken elkaar dit weekeinde in de Nigeriaanse stad Abuja. Voor het bezoek van Boutros Ghali is nog geen datum vastgesteld.

De onderhandelingen over een nieuwe grondwet voor een democratisch Zuid-Afrika (Codesa) bevinden zich in een diepe impasse, nadat het Afrikaanse Nationale Congres (ANC) zich daaruit heeft teruggetrokken uit protest tegen de vermeende betrokkenheid van de regering bij het recente bloedbad in het zwarte woonoord Boipatong. Ten minste één inwoner van het arbeiderspension KwaMadala heeft nu bekend betrokken te zijn geweest bij de slachtpartij in Boipatong, waaraan tussen de 200 en 300 Inkatha-aanhangers hebben deelgenomen. Tot nu toe zijn zes arrestaties verricht.

    • Michael Sparks