Bonden zetten staking Boekhuis voort

CULEMBORG, 29 JUNI. De stakingen bij het Centraal Boekhuis in Culemborg zijn vanochtend de tweede week ingegaan. Informeel overleg tussen directie en de dienstenbonden van FNV en CNV over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst mislukten afgelopen zaterdag. Via uitgeverij en boekhandelaren proberen de bonden nu de druk op de directie op te voeren.

Districtsbestuurder H. Vellenga van de Dienstenbond FNV wilde vanochtend nog niet spreken van een bemiddelingspoging. Wel zei hij dat de vakbond zijn invloed aanwent om uitgeverij en boekhandelaar in het conflict te betrekken. Beide groepen zijn eigenaar van het Centraal Boekhuis, de grootste distributeur van boeken in Nederland. Volgens Vellenga kan het morgen, met behulp van uitgeverijen, al tot nieuw overleg komen. “Maar de situatie is nog erg precair”, aldus de districtsbestuurder.

Vellenga noemde het bod van de directie om de lonen met twee procent te verhogen onvoldoende. Algemeen directeur C. Hagenbeek zegt niet hoger te kunnen. “Wij hebben afgelopen zaterdag al een onverantwoord bod gedaan.” De bonden eisen een loonsverhoging van vier procent voor de 450 werknemers van het Centraal Boekhuis.

Wel zei Vellenga het een winstpunt te vinden dat de directie weer over een eigen bedrijfs-CAO wil praten. Vorige week liet de directie van het Centraal Boekhuis weten het personeel over te willen brengen in de algemene cao voor het beroepsgoederenvervoer. Volgens de Dienstenbond FNV zou dit een achteruitgang in het salaris van tien tot vijftien procent betekenen.

Van de 450 werknemers hebben de vakbonden inmiddels 300 mensen als staker geregistreerd. Vanochtend hield de groep een demonstratieve optocht rond het gebouw.