Boff wenst geen priester meer te zijn

SAO PAULO, 29 JUNI. De Braziliaanse dissidente bevrijdingstheoloog Leonardo Boff is van plan het priesterambt neer te leggen.

Hij schrijft dit in een brief aan de krant Folha do São Paulo. Boff is door het Vaticaan een aantal maal gestraft om zijn kritiek dat de katholieke kerk “feodaal” zou zijn en te weinig zou doen voor de armen. Na publicatie van zijn boek Christus, charisma en macht (1985) kreeg Boff een zwijgplicht opgelegd van elf maanden. In een brief aan de Folha schrijft Boff nu: “Alles heeft zijn grenzen; ik heb de mijne bereikt.” Volgens hem is de katholieke kerk “wreed en zonder mededogen”; “zij vergeet niets, vergeeft niets en eist alles”. Volgens de krant is Boff in een isolement geraakt doordat Rome veel hoge geestelijken in het vrijzinnige Brazilië heeft vervangen door conservatieven. (AFP)