Belastingmeevaller van 600 mln. voor kabinet

DEN HAAG, 29 JUNI. Het kabinet heeft volgend jaar een belastingmeevaller van 600 miljoen gulden, omdat de economische groei een fractie hoger uitvalt in vergelijking met eerdere ramingen. De economische groei komt dit jaar uit op één procent, een kwart procent meer dan het Centraal Planbureau in maart voorspelde. Een hardere aanpak van de belastingfraude moet volgend jaar 250 miljoen gulden aan extra inkomsten opleveren, oplopend tot 500 miljoen in 1994.

Dit staat in de zogoemde Hangpuntenbrief die minister Kok (financiën) vanmiddag naar zijn collega's heeft gestuurd.

Met deze brief begint het kabinet aan de besprekingen voor de begroting van 1993 en inventariseert minister Kok de budgettaire problemen op basis van de meest actuele economische ramingen van het Centraal Planbureau.

In de brief schrijft de minister van financiën dat de herstructurering van de belastingdienst tot gevolg heeft dat er meer kennis is van de verschillende branches. Dit betekent volgens Kok dat de “zware fraudegevallen” effectiever kunnen worden aangepakt.

De extra inkomsten van de fraudebestrijding wil Kok gebruiken om de sociale premies en de belastingen te verlagen. Er moet een directe relatie komen tussen de extra inkomsten uit de bestrijding van de fraude en de hoogte van belastingen en sociale premies. Onlangs heeft het Kamerlid Vermeend (PvdA) een pleidooi gehouden voor deze relatie.

Het kabinet begint morgen aan de besprekingen voor de begroting voor 1993. Het kabinet heeft daarvoor deze maand nog twee weken uitgetrokken. In de tweede helft van augustus worden de onderhandelingen voortgezet. Dan wordt er ook gesproken over het omstreden onderwerp van de inkomensverdeling. In april leidde de discussie in het kabinet over de koopkracht tot grote spanningen in de coalitie.