Alom bewondering maar ook vraagtekens

Het bezoek van het Franse staatshoofd aan Sarajevo is door politici en pers in de hele wereld begroet als moedig en zelfs heldhaftig, ook al worden er vraagtekens gezet bij eventuele bijbedoelingen.

“De wijze waarop de Fransen dit hebben aangepakt lijkt nergens op en is in feite achterbaks”, zei de Nederlandse VVD-fractieleider in de Tweede Kamer, Bolkestein, gisteren voor de televisie. Hij vindt dat de Nederlandse regering een heel duidelijk protest moet laten horen, “want op zo'n wijze komen we natuurlijk nooit in de buurt van een gemeenschappelijke Europese politiek.”

Het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag reageerde gisteravond officieel positief: “In principe verwelkomen wij iedere poging om verder bloedvergieten te voorkomen.”

De Britse minister van buitenlandse zaken, Douglas Hurd, noemde de reis “een moedige daad door een president op leeftijd. Ik neem mijn hoed voor hem af.”

De Duitse minister van buitenlandse zaken, Klaus Kinkel, toonde er vanochtend begrip voor dat Mitterrand “,om veiligheidsredenen weinig mensen over deze reis heeft geïnformeerd”.

De Duitse krant Die Welt onderstreept dat Mitterrand de bewoners van Bosnië-Herzegovina heeft getoond dat “ze niet aan hun lot zijn overgelaten”. De Bild-Zeitung is van mening dat Mitterrand “Duitsland een nuttige les heeft gegeven”: “Wij moeten opnieuw leren dat er situaties zijn waarin het goed is zijn leven in de waagschaal te leggen.”

Volgens de Italiaanse krant La Stampa heeft Mitterrand een teken gegeven aan de Britten die overmorgen het voorzitterschap van de EG overnemen. “Hij heeft in de naam van Europa alles op één kaart gezet en zou verdienen de eerste president van Europa te worden.”

De Spaanse krant El Mundo vraagt zich af in hoeverre Mitterrand zijn bezoek wil gebruiken om in eigen land weer polulair te worden. El Pais vindt dat “Mitterrand, een oude politieke vos, er blijkt van geeft wat het verschil is tussen een bureaucraat en een politicus.”

De meeste Britse kranten begroetten vandaag de “persoonlijke moed” van Mitterrand die in Sarajevo “de kogels getrotseerd” heeft (The Independent). De Financial Times hoopt dat “zo'n schoktherapie op korte termijn een effect heeft” en vermoedt dat Mitterrand “op een bemoeienis van de Verenigde Staten wilde vooruitlopen in een aangelegenheid die hij een onderdeel van de Europese verantwoordelijkheid acht.”

De Servische pers verslaat het bezoek van Mitterrand uitgebreid zonder het te becommentariëren. Een journalist van Radio Sarajevo zei dat “de verhongerende burgers ervan overtuigd zijn dat Mitterrands verrassende missie eindelijk de weg heeft geopend voor hulp.” (AFP, UPI)