Weekoverzicht

De beurs in Tokio zorgde voor een tumultueus begin van de week. Maandag kelderde het Nikkei-koersgemiddelde met 3,6 procent naar 15.921,22 punten, een laagterecord sinds oktober 1986. Het niveau lag maar liefst 60 procent lager dan het eind 1989 bereikte record van 38.916 punten. Een dag later echter kwam de Nikkei-index weer net boven de grens van 16.000 punten. Analisten schreven de spectaculaire daling van deze week toe aan het ongenoegen over het ontbreken van overtuigend beleid van de Japanse regering om het herstel van de economie te bespoedigen.

Donderend geraas ook in Londen, waar de deftige verzekeringsmaatschappij Lloyd's van haar voetstuk viel door het grootste verlies uit haar 300-jarige geschiedenis bekend te maken: 2,06 miljard pond (7,5 miljard gulden) over het boekjaar 1989. De Names (de risicodragende aandeelhouders) beschuldigden het bestuur van Lloyd's van wanbeleid. Bestuursvoorzitter David Coleridge van Lloyd's had tijdens de jaarvergadering zes uur nodig om de woedende Names opheldering te verschaffen.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) ziet de toekomst van de Westerse economieën redelijk zonnig tegemoet. In haar halfjaarlijkse Outlook voorspelt de in Parijs gevestigde organisatie een stijgende groei voor de Amerikaanse en de Westeuropese economieën in de tweede helft van dit jaar.

Een beter vooruitzicht ook voor Rusland dat deze week met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) overeenkwam dat het binnenkort een voorschot van 1 miljard dollar krijgt op een krediet van 4 miljard dollar dat het IMF heeft gereserveerd voor de Russen. Het geld kwam vrij nadat het IMF had besloten de eisen aan Rusland inzake het economisch beleid te versoepelen.

Estland nam deze week verder afstand van Rusland door een eigen munt in te voeren. De munt kreeg de naam Estse kroon. Gedurende een driedaagse campagne konden de Esten hun roebels inwisselen voor kronen tegen een koers van 50 tegen 1. De munt wordt vrij converteerbaar.

De verwikkelingen rond de overname van het Amerikaanse persbureau UPI kregen een verrassende ontknoping toen het bod van de Newyorkse advocaat Leon Charney werd overtroffen door dat van de Middle East Braodcasting Company (MBC). MBC, dat in Londen is gevestigd en in handen is van Arabische zakenlieden, mag zich voor 3,95 miljoen dollar de nieuwe eigenaar noemen van UPI. Daarmee is het voortbestaan van UPI voorlopig verzekerd. In het weekeinde was de Nationale Postcode Loterij Nederland al afgevallen als potentiële investeerder.

Aan een grote staking bij de spoorwegen in de Verenigde Staten maakte het Amerikaanse Congres een snel einde door in recordtempo een anti-stakingswet te ontwerpen en aan te nemen. De wet stelt in geval van een arbeidsconflict bemiddeling van de overheid verplicht, een afkoelingsperiode van 38 dagen en onmiddellijke hervatting van het werk. De staking trof aanvankelijk alleen het vrachtvervoer, maar breidde zich uit naar het personenvervoer doordat veel spoorwegmaatschappijen gebruik maken van de vrachtspoorlijnen.

De Israelische bank- en zakenwereld reageerde laaiend enthousiast op de onverwachts grote zege van de Arbeidspartij op de regerende Likud van premier Shamir. De beurs in Tel Aviv noteerde forse omzetten nadat bekend was geworden dat Yitschak Rabin, die een positieve benadering van het Palestijnse vraagstuk voorstaat, de nieuwe politieke leider van Israel wordt. Rabins opstelling zal zeer waarschijnlijk leiden tot betere betrekkingen met de Verenigde Staten waardoor een kredietgarantie van 10 miljard dollar vrijkomt voor de opvang en werkgelegenheid voor Russische immigranten.

De oliereserves in de wereld zijn vorig jaar opnieuw kleiner geworden. Van de olie die werd geproduceerd werd slechts 65 procent vervangen door nieuw ontdekte olievelden. Dit blijkt uit de jaarlijkse statistieken van British Petroleum over de olie-industrie.

Wat met veel lawaai was aangekondigd als het boerenbeleg van Parijs liep dinsdagmorgen uit op een wat schamele vertoning. Hoewel enkele honderden landbouwers met tractoren uit protest tegen hervorming van het Europese landbouwbeleid de belangrijkste toegangswegen tot Parijs blokkeerden, bleef de hinder door ingrijpen van de politie beperkt tot enkele files.

    • Friederike de Raat