VHS-winnaar

Is het bestuur winnaar geworden in het drama rond vastgoedfonds VHS? Vorige week verloor de onduidelijke investeringsgroep R & R de macht in VHS: op de aandeelhoudersvergadering gaf R & R de zetel in de raad van commissarissen op.

Volgens het bestuur kan VHS - nu het van R & R-smetten vrij is - verkocht worden aan één van de vier nog geheime gegadigden.

Is de van aandelenzwendel in Zwiterland verdachte woordvoerder van R & R, Robert Doorn, de verliezer? Sinds zijn komst in maart vorig jaar is VHS ruim 20 miljoen gulden minder waard geworden. “Verlies? Wel nee”, verklaart Doorn, “wij hebben helemaal niets verloren, wij hebben destijds het pakket VHS gekocht in ruil voor panden en VHS in augustus weer verkocht.” In augustus stond een VHS-aandeel op vijf gulden, nu schommelt het rond de één gulden. De koper van VHS-aandelen is zo geheim dat hij zelfs niet op de aandeelhoudersvergadering verscheen. Hij likt misschien de wonden, want VHS is volgens de directie vrijwel failliet.

De directie heeft zijn hoop gevestigd op spoedige verkoop, maar die verkoop kan bemoeilijkt worden, omdat VHS nog niet geheel van Doorn is verlost. “De paar rechtzaken tegen VHS zet ik wel door,” aldus Doorn. Hij heeft altijd een advocaat achter de hand: al vier procedures van Doorn tegen VHS liggen bij de Hoge Raad. Terwijl VHS aan faillissement probeert te ontkomen, vat Doorn nieuwe werkzaamheden aan: “In de komende tijd zal ik mij richten op filmfinanciering.”