Thais panorama moet wijken voor massatoerisme

Thailand in de aanbieding, Ned.3, 23.15-23.45u.

Tropische toeristenparadijzen ondergaan vroeg of laat hetzelfde lot. Op een dag zijn er meer projectontwikkelaars dan buitenlandse gasten te vinden. De geldwolven struinen de stranden af naar exclusieve plekjes voor nieuwe hotels, zwembaden en golfbanen. Ze krijgen daarbij in veel gevallen steun van de lokale overheid die in het massatoerisme een grote bron van inkomsten ziet. Pas als het laatste panorama onzichtbaar is geworden door de zoveelste betonnen hotelmuur klinken de protesten hard genoeg om er enige aandacht aan te geven. De zee blijkt erg vervuild, alle landweggetjes zijn geasfalteerd, van de oorspronkelijke flora en fauna is driekwart verdwenen en een groot deel van de plaatselijke bevolking lijdt onder alle onrust.

Allemaal heel vreselijk maar de buitenlandse toerist zal er geen biertje minder om drinken. Die komt namelijk nog steeds naar dit soort plekken om ver van huis uit te rusten van het zware leven en zijn problemen voor even te vergeten. Hij of zij wenst zich niet te laten afleiden door nostalgische verhalen over hoeveel mooier het hier vroeger wel niet was. Sterker nog: de toerist houdt zich dom en denkt dat de bevolking zeer tevreden is met zijn aanwezigheid. De buitenlandse gast hoeft alleen maar te wijzen op die schattige, kleine zwerfkinderen die zich zo graag met dikbuikige zestigers laten fotograferen in ruil voor wat muntjes. Dat op de plek van zijn hotel vroeger een kinderschool stond, wenst hij niet te horen.

Met Thailand is het niet anders gegaan dan met andere paradijzen. De documentaire uit 1991 die IKON zondagavond laat uitzendt, brengt wat dat betreft geen nieuws. Het is alleen de vraag wat de omroep met deze dertig minuten durende klaagzang op de vervuilende toerist wil. De beelden overtuigen allerminst. Wie ze ziet, krijgt het gevoel dat hij vanuit zijn hotelkamer naar een socutera-filmpje op lokaal tv-station zit te kijken. Vroeger waren hier nog apen en kon je lekker op het strand slapen, vertelt een Thai. De openbare weg die nu onder het zwembad van het hotel doorloopt, was ooit een zandpad dat uitkwam bij een tropisch bosje, weet hij nog. Het 's zomers overbevolkte eiland Puhket (Thais voor "berg') is volledig afgegraven en verloederd doordat alles er te koop is aangeboden. Het "perfecte paradijs' is kapot, zo laten twee protesterende meisjes weten. En de voice-over roept: ach toerist, laat ons land toch in tact. Kom als een gast en eis niet te veel. Eén troost: na alle onrust in Thailand zal het toerisme van zelf wel teruglopen.

    • Max Christern