Schrijvers voor Vlaamse beurs voorgedragen

BRUSSEL, 27 JUNI. Het Adviesorgaan voor bevordering van de Nederlandse letteren in Brussel heeft voor het eerst drie Nederlandse schrijvers voorgedragen voor een Vlaamse beurs. Het gaat om Renate Dorrestein, de romancier A.F.Th. van der Heijden en de vertaler F.A.H. van Woerden.

Volgens een zegsman van de adviescommissie zijn dit jaar in totaal 180 aanvragen voor een beurs van de Vlaamse Gemeenschap binnengekomen, waaronder tien Nederlandse. Eind april kregen overigens vier Vlaamse schrijvers een Nederlandse beurs toegekend.

De Vlaamse Gemeenschap wil het systeem van subsidiëring van Nederlandstalige schrijvers dit jaar gaan aanpassen aan het Nederlandse systeem. Tot vorig jaar kregen schrijvers een vast bedrag voor een jaar. In 1992 werden bijvoorbeeld dertig beurzen van 300.000 frank (circa 16.400 gulden) toegekend. Het nieuwe systeem gaat uit van maandelijkse bedragen, waarbij per geval bekeken wordt voor hoeveel maanden een schrijver in aanmerking komt. Het maandelijkse bedrag zal naar verwachting overeenkomen met het maandsalaris van een beginnende leerkracht (circa 65.000 frank).

Niet bekend