Ongeluk hijskraan door foute reparatie

ROTTERDAM, 27 JUNI. Een verkeerd uitgevoerde reparatie is er de oorzaak van geweest dat woensdag bij bouwbedrijf Nelcon in de haven van Rotterdam een 45 meter hoge portaalkraan tegen de vlakte ging, zo blijkt uit een eerste onderzoek door de arbeidsinspectie.

Twee lassers kwamen bij het ongeval om het leven. De politie en bergers van Smit zijn urenlang beziggeweest met de berging van hun lichamen. De kraan is bezweken doordat bij de reparatie van een eerder geconstateerde ernstige scheurvorming in een vitaal onderdeel van de kraanconstructie “een onjuiste werkwijze” is gehanteerd. Verder onderzoek van de arbeidsinspectie moet volgens inspecteur Van der Hoeven uitwijzen wie daarvoor verantwoordelijk is. “We nemen de zaak zo serieus dat we alles tot de bodem zullen uitzoeken”.