Japanse jaarcijfers geen reden tot vragen

TOKIO, 27 JUNI. Hoe lang duurt een aandeelhoudersvergadering in Japan? Nog geen uur - ondanks grove beurschandalen en ondanks de diepe val van de aandelenkoersen.

Zo'n 1800 ondernemingen in heel Japan hielden gisteren hun jaarvergadering, dat is meer dan de helft van de aan de beurs genoteerde fondsen. Vrijwel nergens werd het beleid ter discussie gesteld, vrijwel nergens vragen gesteld over jaarcijfers. Sommige bedrijven waren in nog geen half uur klaar, één zelfs in 23 minuten.

De Industriële Bank van Japan deed er precies 30 minuten over. De president bood de aandeelhouders zijn welgemeende verontschuldigingen aan voor het schandaal dat de invloedrijkste bank van Japan het afgelopen boekjaar had getroffen. “We hebben een zware les geleerd”, aldus de topbankier. Waren er nog vragen? Geen vragen.

Bij NTT, de Japanse geprivatiseerde PTT, het grootste beursfonds ter wereld dat forse klappen heeft opgelopen door de koersval in Tokio, waren er wel durfals. Tenslotte hadden ze lelijk verloren op hun pas verworven effectjes. Sommige aandeelhouders eisten meer dividend. Andere waren ontevreden omdat alle stoelen op de voorste rijen in de zaal waren bezet door personeel van NTT.

Bij de Tokai Bank, ook al te kijk gezet door een schandaal, kondigde de eerste vice-president (de president lag in de lappenmand) een drastische wijziging aan in de leiding, niet dan na de aandeelhouders nederig zijn excuses te hebben aangeboden.

Een jaarlijks terugkerend evenement is de komst van de sokaiya, afpersers die dreigen met herrie trappen als ze geen geld krijgen van de bedrijven. Om aan deze gespecialiseerde tak van de yakuza te ontsnappen, houden zoveel mogelijk bedrijven hun jaarvergadering op dezelfde dag. De politie was erop voorbereid en hield in heel Japan 6800 manschappen achter de hand, die zonodig konden optreden om de orde te herstellen. Maar het bleek niet nodig, alle bijeenkomsten verliepen rustig en in Tokio hoefden de agenten dan ook de her en der geparkeerde ME-auto's niet uit. Volgens een woordvoerder van de politie op het avondjournaal waren er bij 120 bedrijven in totaal 395 gangsters gesignaleerd. De recent in werking getreden anti-misdaadwet, die de politie nieuwe middelen geeft in de strijd tegen yakuza, bleek een doeltreffend preventiemiddel te zijn, meende hij.

Er zijn ook ondernemingen die de komst van de sokaiya zelf verzorgen. Aanwezigheid van een paar strategisch opgestelde lugubere kerels is vaak een geschikte methode om lastige aandeelhouders al bij de aanvang van de vergadering de moed te ontnemen vragen te stellen.

Intussen zakten de beurskoersen gisteren verder, met twee procent. Vragen? Geen vragen.

    • Paul Friese