Geallieerden blijven Koerden beschermen

ANKARA, 27 JUNI. Turkije heeft de aanwezigheid van geallieerde luchteenheden op zijn grondgebied ter bescherming van de Koerden in Irak gisteren opnieuw met zes maanden verlengd. Het Turkse parlement besloot daartoe gisteren, op advies van de regering, met 228 tegen 136 stemmen, aldus het semi-officiële persbureau Anadolu. Premier Demirel zei woensdag dat de geallieerden hun missie moeten voortzetten “zolang het gevaar bestaat van agressie van de zijde van de troepen van Bagdad tegen de bevolking”.

De geallieerde vliegtuigen zijn gestationeerd op de Turks-Amerikaanse basis Incirlik sinds de terugtrekking van de Westerse troepen uit Noord-Irak, waar ze hulp hadden geboden aan honderdduizenden Koerden die voor het Iraakse leger waren gevlucht. De eenheid bestaat uit Amerikaanse en Franse vliegtuigen, samen met Duitse, Britse en Nederlandse verbindingsofficieren.

Het Turkse parlement besloot voorts met 223 tegen 37 stemmen de noodtoestand in het zuidoosten van het land met vier maanden te verlengen. Daar vechten guerrillastrijders van de marxistische Koerdische Arbeiderspartij een bloedige oorlog tegen Turkse veiligheidseenheden. Als uitvloeisel daarvan hebben sinds 1984 3.900 mensen de dood gevonden. De noodtoestand houdt in dat civiele gouverneurs uitgaansverboden kunnen afkondigen, bijeenkomsten verbieden, stakingen beëindigen en huiszoekingsbevelen uitgeven.

Volgens Anadolu hadden PKK-guerrillastrijders op de vooravond van het parlementsdebat een moskee in de provincie Diyarbakir bestormd, de aanwezigen opdracht gegeven naar buiten te gaan en gebonden en tien van hen doodgeschoten. De laatste maanden is het aantal dergelijke bloedige incidenten weer aanzienlijk gestegen, maar er bestaan ook vermoedens dat de regering hierin de hand heeft. (Reuter, AP)