Furlan eindwinnaar in ronde van Zwitserland na chaotische finale

ZURICH, 27 JUNI. Olaf Ludwig is in de laatste etappe van de Ronde van Zwitserland voor goud gegaan. De Duitser uit de ploeg van Peter Post won de eindsprint in Zürich en verdiende een kilo goud, goed voor een waarde van ruim 20.000 gulden. De eindzege ging als verwacht naar de Italiaan Giorgio Furlan, die de gele trui sinds de tweede dag droeg.

In de slotrit, over 188 kilometer van Laax naar Zürich, kwam Furlans voorsprong van 31 seconden op landgenoot Bugno niet meer in gevaar. Opvallendste gebeurtenis was de diskwalificatie van de Zwitser Betschart en de Italiaan Roscioli. Het duo had een vlucht van 143 kilometer achter de rug toen het op de wielerbaan van Zürich arriveerde. Tienduizend toeschouwers beloonden Betschart met applaus, nadat hij Roscioli in de sprint versloeg.

Sneu voor de twee was, dat ze door een verkeerde aanwijzing van de politie van het parcours waren afgeweken en een kilometer te weinig hadden gereden. Waarop diskwalificatie volgde. De twee gingen nog in beroep, maar vergeefs. Met de onderweg verdiende premies moesten ze zich tevreden stellen.

Voor de 26-jarige Furlan was het de eerste zege in een belangrijke etappekoers. De Italiaan uit de Ariostea-ploeg van onder meer Moreno Argentin. Hij was Italiaans kampioen in 1990 en won dit jaar de Waalse Pijl. De overwinning werd door velen een toevalstreffer genoemd. “Ik ben specialist in eendagswedstrijden”, wist Furlan, die zich door zijn Zwitserse zege niet liet afbrengen van een voornemen. “Ik zal niet deelnemen aan de Tour de France. Dat zou zelfmoord betekenen.”

Twee favorieten voor de zege in de Ronde van Frankrijk eindigden kort achter Furlan. Gianni Bugno werd tweede, de Amerikaan Greg LeMond op 1.31 derde. Twee Nederlanders schaarden zich bij de beste tien. Breukink werd zevende, Bouwmans tiende.

De laatste etappe van de Ronde van de Mijnvalleien (in Spanje) werd in de sprint gewonnen door de Brit Malcolm Elliot. De Colombiaan Camargo pakte de eindzege. Jans Koerts was de enige Nederlander in het eindklassement, op ruim 21 minuten van de winnaar. Met het oog op het nationale kampioenschap van zondag kozen de andere Nederlandse PDM-renners vrijdag voor een vroegtijdige aftocht.