Denen vieren grootste feest sinds bevrijding

KOPENHAGEN, 27 JUNI. Zuideuropese taferelen zijn gisteravond in Denemarken losgebarsten na het behalen van de Europese voetbaltitel door het nationale Deense elftal. De Denen vierden na de sensationele 2-0 overwinning in de finale op Duitsland hun grootste feest sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De straten van Kopenhagen, die tijdens de wedstrijd waren verlaten, vulden zich na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter in Gothenburg met duizenden mensen. Ze waren te voet of per auto, toeterden of zwaaiden met de rood-witte vlag.

In Roskilde, ten westen van de hoofdstad, werd een van de grootste openlucht popfestivals in Europa zelfs onderbroken voor het voetbal. De 40.000 muziekliefhebbers keken op 200 televisieschermen naar de finale. “Iedereen is hier gek geworden. Voor het voetbal is men gestopt met de muziek”, zei een fan. “Nu zingt en danst iedereen. Zweden, Denen en Duitsers. Het is ongelooflijk.”

In Falledparken, in het centrum van Kopenhagen, waren ongeveer 100.000 mensen bijeen. Ze keken op gigantische beeldschermen naar de wedstrijd. Ook op het stadhuisplein waren duizenden bijeen voor een groot scherm. Het feest begon nadat Vilforte tien minuten voor het einde van de wedstrijd 2-0 voor het Deense elftal had gescoord. In de eerste helft zette Jensen de Denen op een 1-0 voorsprong.

Vlak na het tweede doelpunt weigerde het beeldscherm in het park dienst. Een slimme politieman pakte daarop een microfoon, ging op een landbouwvoertuig staan en deed aan de hand van de rechtstreekse reportage op de radio verslag van de laatste minuten.

De bioscopen in Kopenhagen stelden de eerste voorstelling van nieuwe films, die op vrijdag in première gaan, uit. Behalve Imperial, de grootste bioscoop van het land met een capaciteit van 2.000 plaatsen. Gevolg was dat slechts achttien bezoekers naar de moderne versie van Spartacus kwamen kijken.