Bewaarder voor leveren vuurwapen door OM vervolgd

DEN HAAG, 27 JUNI. De Haagse gevangenbewaarder R.B. wordt door het openbaar ministerie in Den Haag vervolgd.

Persofficier A. Welschen heeft dat gisterenmeegedeeld. De man moet terecht staan voor het leveren van een vuurwapen. De bewaarder van het Penitentiair Selectie Centrum in Den Haag figureerde eind vorig jaar in Crime Time en Aktueel, toen hij een ontmoeting had met de toen voortvluchtige crimineel Rob Z. In de reportage is te zien dat de bewaarder een pistool levert aan Z. Volgens Welschen zijn uit het onderzoek van de rijksrecherche naar de gevangenbewaarder geen andere strafbare feiten naar voren gekomen. Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde vorige week dat B. recht heeft op een schadevergoeding van de TROS en uitgeverij De Vrijbuiter omdat hij schade heeft geleden door de reportages in Crime Time en Aktueel. Er moet een voorschot van 5.000 en 3.000 gulden worden betaald. De hoogte van het uiteindelijke schadebedrag wordt bepaald in een aparte gerechtelijke procedure.