Amerikanen voeren verkenningsvluchten uit

Hoogvliegende verkenningsvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht hebben de afgelopen dagen de posities van de Servische milities rond de Bosnische hoofdstad Sarajevo in kaart gebracht. Dit ter voorbereiding van een eventuele militaire interventie om het vliegveld van Sarajevo voor een humanitaire luchtbrug veilig te stellen. In de stad zitten 300.000 burgers ingesloten.

Naast het uitvoeren van deze verkenningsvluchten zijn eenheden van de Amerikaanse 82ste luchtlandingsdivisie in Duitsland en eenheden van de Zesde vloot in de Middellandse Zee in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Deze militaire activiteit wijst erop dat de Verenigde Staten de mogelijkheid niet uitsluiten van gewapende tegenstand van de kant van de Serviërs in het geval van een interventie.

Troepen die dan het vliegveld en met name een ruime luchtcorridor voor de transportvliegtuigen met hulpgoederen zouden moeten openhouden, staan voor een moeilijke taak. Sarajevo en het vliegveld liggen in een dal op een hoogte van 800 meter, ingesloten door bergen van 1500 meter, zodat de Servische artillerie en mortieren over een vrij schootsveld beschikken. De Serviërs proberen op het ogenblik ook het vroegere Olympisch dorp Dobrinja in handen krijgt, dat tussen Sarajevo en het vliegveld ligt. De VN meldden gisteren geen enkele mogelijkheid voor heropening van de luchthaven te zien, als Dobrinja valt.

In eerste instantie kunnen bij het innemen van het vliegveld - vermoedelijk 's nachts - luchtlandingstroepen per helikopter of met transporttoestellen worden afgezet, die de komst van artillerie zouden moeten voorbereiden.

Mocht de commandant van de eerste contingenten de dreiging van Servische tanks en andere zware wapens als ernstig inschatten, dan kunnen door de lucht lichte tanks worden aangevoerd. De Sheridan-tanks, die de 82ste luchtlandingsdivisie hiervoor ter beschikking staan, kunnen met behulp van een parachute uit het vrachtruim van een laag over de startbaan vliegend transportvliegtuig worden getrokken.

De taak van de Zesde vloot in de operatie zou vooral bestaan uit het geven van luchtsteun. In de Middellandse Zee is permanent een Amerikaans vliegdekschip gestationeerd. Maar ook de bij dit smaldeel ingedeelde mariniers kunnen bij de operaties worden betrokken.