Voetbalfinale onderwerp op de Europese top in Lissabon

LISSABON, 26 JUNI. De Deense minister van buitenlandse zaken, Uffe Ellemann-Jensen, heeft zijn collega's vanochtend alvast voorbereid op een nieuwe Deense schok voor Europa. Bij aanvang van de Europse top in Lissabon verscheen hij met een sjaal in de Deense kleuren om zijn nek. Daarmee demonstreerde hij overduidelijk zijn vertrouwen in een goede afloop voor zijn land van de voetbalwedstrijd met Duitsland van vanavond.

Ellemann-Jensen liet met zijn sjaal eveneens blijken dat Europese top-politici ook maar gewone mensen zijn, die weliswaar uiterste gewichtige zaken aan hun hoofd hebben, maar die daarnaast ook belangstelling hebben voor onderwerpen die de gewone man en vrouw in Europa beroeren. Voetbal dus. Wat dat betreft lijkt de Deense campagne al te zijn begonnen om de kloof tussen het volk en Europa te dichten. Begin deze maand nog zei de Deense bevolking in meerderheid nee tegen het Verdrag van Maastricht en sindsdien houden politici, en niet alleen in Denemarken, zich bezig met de vraag hoe de Denen alsnog van het gelijk van Europa kunnen worden overtuigd.

Bondskansalier Kohl van Duitsland toonde zich vanochtend alvast niet erg geïmponeerd door het optreden van Ellemann-Jensen. “3-1”, sprak hij zonder veel omhaal van woorden, en het was voor iedereen wel duidelijk in wiens voordeel die stand volgens hem zal uitvallen.

De finale van het Europees Kampioenschap voor landenteams in Zweden valt vanavond toevallig samen met het diner dat de Europese regeringsleiders en het Franse staatshoofd wordt aangeboden door het Portugese voorzitterschap. In de zaal zelf zullen geen televisietoestellen staan. Maar die staan wel opgesteld in een aangrenzende ruimte, zodat de aanwezige hoogwaardigheidsbekleders volop de gelegenheid hebben om het verloop van de wedstrijd te volgen indien ze dat wensen. Een woordvoerder van de Duitse delegatie zei dat Kohl deze week speciaal opdracht had gegeven om te zorgen dat er in ieder geval een mini-tv onder zijn handbereik zou zijn vanavond. Ook de Deense premier Schlüter zou om zo'n apparaat hebben gevraagd. Die kopzorg had collega Lubbers in ieder geval de afgelopen dagen niet.

Europees Commissaris Jacques Delors zal vanavond ongetwijfeld ook kijken. Hij had wel gedacht dat Nederland de finale zou halen, zei hij eerder deze week. De uitslag van de wedstrijd wist hij ook al: “De beste zal winnen.”