Van Doesburg

In het artikel in het CS van 19 juni over de ruzie tussen Theo van Doesburg en Joaqun Torres-Garcá vermeldt Din Pieters dat het café-restaurant L'Aubette te Straatsburg door Theo van Doesburg in 1927 werd verbouwd.

Dat is niet geheel correct weergegeven. Theo van Doesburg heeft aan de verbouwing méégewerkt. De opdracht was gegeven aan Sophie Taeuber-Arp. In het CS van 19 januari 1990 naar aanleiding van een overzichtsexpositie van Sophie Taeuber te Parijs schrijft Lien Heyting het volgende: “Toen Sophie Taeuber in 1926 een muurschildering had gemaakt in het huis van de Straatsburgse architect Paul Horn, gaf hij haar de opdracht de inrichting van L'Aubette te ontwerpen. Zij betrok vervolgens Van Doesburg en Arp bij het project, maar ze hield zelf een belangrijk aandeel in hun schepping van de "nieuwe elementaire en pre-morfistische interieurs', zoals het op de uitnodigingskaart voor de opening heette. Van Doesburg wijdde in 1928 een heel nummer van De Stijl aan L'Aubette, waarin hij Sophie Taeubers ontwerpen bagatelliseerde, alle eer naar Arp en vooral naar zichzelf trok en het voor deed komen alsof hij, Van Doesburg, en niet Sophie Taeuber de opdracht voor L'Aubette had gekregen.”

Mogelijk heeft Din Pieters haar gegevens ontleend aan een tentoonstellingscatalogus over De Stijl uit begin jaren zestig, waarin het ook foutief is vermeld.

    • Judith Matthijssen-Simons