Staatshoofden sluiten bestand over Moldavië

ISTANBUL, 26 JUNI. De presidenten van Rusland, de Oekraïne, Moldavië en Roemenië hebben besloten met directe ingang een einde te maken aan het geweld in de Dnjestr-regio in Moldavië. Er is een onmiddellijk staakt-het-vuren van kracht geworden en de troepen van de verschillende partijen zullen worden teruggetrokken.

Dat is het resultaat van een twee uur durende ontmoeting van de vier presidenten gisteren in de Turkse havenstad Istanbul, in de marge van het beraad van elf landen rondom de Zwarte Zee. In een communiqué dat na afloop werd uitgegeven wordt opgeroepen tot de instelling van corridors waarlangs, onder toezicht van de vier landen, hulp aan de getroffen bevolking kan worden gestuurd. Rusland zal zijn Veertiende leger uit het gebied terugtrekken, zoals de Moldaviërs hebben gevraagd. Over de status van het leger en het terugtrekkingsschema zal nog nader worden overlegd tussen Moldavië en de Russische federatie, aldus het communiqué.

In ruil voor deze concessie stemde de Moldavische president, Mircea Snegur, in met een gemeenschappelijke oproep aan het parlement van Moldavië om in te stemmen met verandering van de status van de vooral door Slaven bewoonde Dnjestr-regio, waar separatisten hebben geprobeerd een onafhankelijke republiek op te richten. De bewoners van de regio vrezen dat ze als minderheid in de verdrukking zullen raken als de republiek Moldavië de banden met het buurland Roemenië nauwer zou aanhalen.

President Snegur weigerde in te stemmen met volledige autonomie voor de regio, zoals de Russische president Jeltsin en zijn Oekraïense collega Kravtsjoek hadden gevraagd. Desondanks noemde Kravtsjoek de resultaten van het overleg goed: “Het belangrijkste is dat de strijdende partijen worden gescheiden, zodat mensen niet op elkaar kunnen schieten.” De ministers van buitenlandse zaken van de vier landen zullen binnen een week bijeenkomen om nadere invulling te geven aan de in Istanbul gemaakte afspraken. Zowel de Oekraïne als Rusland zal bij Moldavië blijven aandringen op een grotere mate van autonomie voor de Dnjestr-regio.

De ontmoeting in Istanbul heeft niet geleid tot afzonderlijk beraad tussen de president van Armenië en Azerbajdzjan, Levon Ter-Petrosjan en Aboelfaz Elçibey. De twee landen zijn in een fel conflict gewikkeld over de Armeense enclave Nagorny Karabach.

Roemenië sprak gisteren berichten tegen als zouden Roemeense manschappen en vliegtuigen betrokken zijn bij de strijd om de Dnjestr-regio. Eerder hadden Russische bronnen verklaard dat deze week zes Roemeense helikopters naar Moldavië waren gevlogen. Slavische separatisten hebben van de pauze in de gevechten die gisteren intrad gebruikgemaakt om de wegblokkades in de omstreden regio in de omgeving van de stad Bendery te versterken. De bewoners van Bendery zitten zonder voedsel. De hoofdstad van Moldavië, Kisjinjov (Chisinau), zit zonder drinkwater aangezien de waterzuiveringsinstallatie aan de rivier de Dnjestr bij Bendery door Slavische separatisten is gebombardeerd. (Reuter, AP, AFP)