Meer schepen met Somaliërs voor de kust van Jemen

ADEN, 26 JUNI. Een schip met tweeduizend mensen uit Somalië die op de vlucht zijn voor de burgeroorlog en de hongersnood in hun land, is voor de kust van Jemen verschenen, nadat eergisteren de tweeduizend resterende opvarenden van de Gob Wein toestemming hadden gekregen om aan wal te gaan. Een derde schip met nog eens zeshonderd vluchtelingen kreeg geen toestemming om de haven van Aden binnen te lopen, aldus VN-vertegenwoordiger Taufik Ouanas.

De Jemenitische autoriteiten hebben de hulpoperatie voor Somaliërs die aan land zijn gegaan inmiddels stopgezet, aldus een vertegenwoordiger van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN in Nairobi. Aan boord van het eerste schip met vluchtelingen, dat voor de kust aan de grond werd gezet, zouden zeventig mensen, merendeels vrouwen en kinderen, om het leven gebracht zijn door leden van een gewaapende bende. Qassem Muqbel Qassem, de hoogst verantwoordelijke voor de veiligheid in de haven van Aden, verklaarde dat de bendeleden waren gearresteerd na de evacuatie van het schip.

De opvarenden van het eerste schip bevinden zich momenteel in een provisorisch kamp op enkele honderden meters van de kust. Tot dusver zijn er nog maar dertig tenten opgezet van de duizend tenten die de VN-vluchtelingenorganisatie naar Aden heeft overgevlogen. Een reden voor de vertraging is niet gegeven. De temperatuur ter plekke loopt overdag op tot vijftig graden. Onder de Somaliërs zijn al twee gevallen van cholera gemeld. De Jemenitische autoriteiten geven de Somaliërs geen toestemming het gebied te verlaten. (AP, AFP)