Koevoet speelde mogelijk rol in Boipatong

JOHANNESBURG, 26 JUNI. De speciale commissie die in Zuid-Afrika de moordpartij in het zwarte woonoord Boipatong onderzoekt, houdt rekening met betrokkenheid van de voormalige anti-terreureenheid Koevoet.

Glen Cuthbertson, woordvoerder van de Commissie-Goldstone die het onderzoek naar de moordpartij leidt, kondigde vanmorgen aan dat ze de beschuldiging natrekt dat het speciale doodseskader mede-verantwoordelijk is voor het bloedbad van vorige week.

Koevoet is een speciaal eskader dat vocht tegen onafhankelijkheidstrijders in Namibië. Sinds dit buurland van Zuid-Afrika in maart 1990 onafhankelijk is geworden, heeft de Zuidafrikaanse politie leden van de eenheid in haar gelederen opgenomen. Volgens het ANC zijn veertig ex-Koevoetleden betrokken geweest bij de moord op 41 inwoners van het zwarte woonoord. “Zij worden vandaag ondervraagd in de zitting die hierover plaatsheeft”, aldus Cuthbertson.

De standplaats van de veertig man is het Greenside-mijndistrict in Ogies ten oosten van Johannesburg. Advocaten van de politie bevestigden gisteren dat de voormalige Koevoet-eenheid deel uitmaakt van de veiligheidstroepen, maar zij ontkenden dat de eenheid een rol heeft gespeeld in Boipatong.

Het ANC heeft de veiligheidstroepen van de politie er herhaaldelijk van beschuldigd betrokken te zijn bij het geweld. Uit protest tegen de moorden in Boipatong heeft de anti-apartheidsbeweging zijn deelname aan de besprekingen met de blanke minderheidsregering van president De Klerk opgeschort. Het ANC stuurt vandaag een brief naar De Klerk, waarin hety voorwaarden stelt die van belang zijn voor de hervatting van de besprekingen met de Zuidafrikaanse regering.

De politie heeft vooralsnog alle betrokkenheid bij de moordpartij ontkend, die volgens inwoners van Boipatong is uitgevoerd door bewoners van een naburig hostel, hoofdzakelijk aanhangers van de Inkatha Vrijheidspartij, die bescherming van de politie genoten. Ook de uit Zulu's bestaande Inkatha-beweging van Buthelezi, de krachtigste rivaal van het ANC, ontkent elk aandeel in het bloedbad. (Reuter)