Hunter Douglas boekt koersverlies

AMSTERDAM, 26 JUNI. Raambekleder Hunter-Douglas boekte vanmorgen verder koersverlies op de Amsterdamse effectenbeurs. Dat hield verband door een lagere dollar en met aarzeling in de economische groei in de Verenigde Staten.

AMSTERDAM “Lusteloos, ongeanimeerd.” Zo typeerde een handelaar kort en bondig de vrijdagochtendstemming op de Amsterdamse effectenbeurs. De EOE-index, die gisteren sloot op 305,09 punten, was omstreeks het middaguur bijna twee punten lager. De beurs reageerde op de gedrukte stemming op financiële markten elders in de wereld.

Hoogovens moest licht terug. De koers reageerde op minder opwekkende uitlatingen van een bestuurslid van de staalproducent in het eigen huisblad.

De uitgevers lagen er ook niet echt florissant bij. Elsevier, VNU en Wolters Kluwer moesten allen licht terug.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren licht gedaald. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig toonaangevende fondsen sloot 6,68 punten lager op 3.284,02 punten. Aan het begin van de handel voelde de markt zich nog gesterkt door de goede prestaties van de effectenbeurzen overzee.

Daarna zakte de stemming, onder meer door teleurstellende prognoses voor tweede-kwartaalcijfers van bedrijven, bijvoorbeeld softwareproducent Lotus Development. De spoorstaking in de Verenigde Staten maakt beleggers eveneens onzeker. De staking heeft onder meer invloed op produktie van diverse industrieën.

LONDEN De forse koersdaling van British Petroleum, na de val van topman Robert Horton, sleepte de gehele Britse beurs mee. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.557,3, was omstreeks het middaguur 14,7 punten lager.

FRANKFURT De zwakte van de Tokiose beurs en lagere koersen bij de autofondsen drukten de stemming in Frankfurt. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 1.764,89, was omstreeks het middaguur ruim tien punten lager.

TOKIO Tokio daalde vanmorgen naar het laagste niveau sedert 73 maanden. Het Nikkei-225-koersgemiddelde daalde 330,99 op 15.812,73 punten. Beleggers verkochten hun aandelen vóór het begin van het weekeinde.