Heldring krijgt eredoctoraat in de letteren

J.L. Heldring, columnist van deze krant, is door de faculteit der letteren van de Universiteit van Amsterdam voorgedragen voor een eredoctoraat.

Heldring (74), oud-hoofdredacteur van de Nieuwe Rotterdamse Courant, krijgt het eredoctoraat vooral voor zijn rubriek Dezer Dagen op de opiniepagina. Zijn promotoren noemen Heldring een “non-conformist” en een “onafhankelijke geest met een grondige afkeer van de wanen van de dag”. Volgens de promotiecommissie is Heldring “bevlogenheid vreemd, behalve bij het bestrijden van andermans bevliegingen”. Mr. J. L. Heldring, in 1917 geboren te Amsterdam, studeerde in het eerste oorlogsjaar af aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1945 werd hij redacteur buitenland van de NRC, van 1949 tot 1953 werkte hij vier jaar (de laatste twee jaar als directeur) bij het Nederlands Informatiebureau in New York. Terug bij de NRC begon hij zijn rubriek De Toestand, van 1958 tot 1968 was hij adjunct-hoofdredacteur. In 1968 volgde zijn benoeming tot hoofdredacteur van de NRC, in 1970 gevolgd door zijn tweejarig hoofdredacteurschap van de met het Algemeen Handelsblad gefuseerde krant. Van 1972 tot 1982 was Heldring algemeen secretaris van het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken. Bovendien was hij tot 1985 hoofdredacteur van de Internationale Spectator. J.L. Heldring schreef een groot aantal bijdragen voor boeken en binnen- en buitenlandse tijdschriften. In 1986 ontving hij de Visser-Neerlandiaprijs. Hij is Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, commandeur in de Kroonorde van België, Officier in de Nationale Orde van verdienste in Frankrijk en drager van het Bundesverdienstkreuz.