Fifteen all

Wimbledon op Nederland 3, BBC 1, BBC 2 en RTL+. Het volmaakte kapitalisme: de vrije keus uit een onbeperkt aanbod van hetzelfde.

Elke minuut telt, dat besef ik, maar ik mag mijn tijd graag verdoen met tennis. Ook met snooker en darts gaat menig uur verloren. Om het niet te gek te maken, heb ik mij maar nooit verdiept in cricket.

Wat deze spelletjes gemeen hebben is hun mateloze langdurigheid, er zit iets in van dit-gaat-nooit-voorbij, iets heel kinderlijks eigenlijk, en de bijna mystieke betekenis die wordt toegekend aan getallen.

Tellen bij spelletjes is normaal. Er wordt geteld ten dienste van het spel. Hier is het eerder andersom: spelen in dienst van het tellen. Games, sets en match bij tennis, de waardeverschillen van de ballen bij snooker, het cruciale belang van de laatste dubbele worp bij darts - het heeft er veel van weg dat deze spelletjes bedoeld zijn voor het creëren van magische cijferreeksen.

De ultieme vorm van tellen is de hartslag. Mogen we nu zeggen dat Engelsen een bijzondere verstandhouding hebben met de dood? Of zullen we het er maar op houden dat dit volk zich in al zijn geledingen heeft bekwaamd in de meest briljante vormen van verveling?

Pat Cash-John McEnroe. Duimen voor McEnroe. Hoewel, hij kan ook heel mooi verliezen.

    • Koos van Zomeren