Felle kritiek op plan bebouwing van IJ-oevers

AMSTERDAM, 26 JUNI. Het IJ-oeverproject, zoals dat nu in de eerste architectonische schetsen wordt gepresenteerd, dreigt het aangezicht van de Amsterdamse binnenstad “dramatisch” aan te tasten.

Dat schrijft een groep internationale architecten in een rapport aan het Amsterdamse gemeentebestuur. De groep, onder leiding van de Canadese architect Ken Greenberg, vormt de stedebouwkundige begeleidingscommissie die de gemeente moet adviseren over het IJ-oever project. De commissie spreekt haar zorg uit op een aantal punten van het "Concept Masterplan' voor de IJ-oevers, dat is ontwikkeld onder leiding van de architect Rem Koolhaas.

Volgens de commissie gaan de eerste voorstellen te veel uit van het idee dat de bebouwing van de IJ-oevers een afzonderlijk project is, terwijl de bedoeling juist is dat de aansluiting met de Amsterdamse binnenstad wordt bereikt.

Vooral de verdubbeling van de bebouwing en de voorgestelde bouwhoogten baren de architecten zorgen. “De visuele relaties met de aangrenzende stad zijn dramatisch aangetast”, aldus de commissie. De kritiek richt zich ondermeer op de “massale” bebouwing van het Oosterdokseiland, waar nu een PTT-gebouw staat. In totaal zou hier een half miljoen vierkante meter aan bebouwing moeten verrijzen tot een hoogte van meer dan zestig meter.

Ook heeft de commissie enige twijfels bij de bebouwing van het eiland waar het Centraal Station gevestigd is. Aan de Noordzijde van CS moet volgens de plannen op 100.000 vierkante meter een onderkomen voor “openbare functies” worden gebouwd. Deze heeft de vorm van een “omgekeerde stationskap” over de volle lengte van het CS. De commissie noemt een bebouwing van deze omvang “ongelooflijk groot”. “Een gebouw van 100.000 vierkante meter staat gelijk aan een zestig verdiepingen tellend kantoorgebouw dat op de zijkant is gelegd”, aldus de commissie.

De reacties zullen, samen met het "Concept Masterplan' van Koolhaas, aanstaande maandag besproken worden in een commissie van de Amsterdamse gemeenteraad. Amsterdam Waterfront, de publiek-privaatrechtelijke organisatie die het IJ-oever project uitwerkt, zal na de zomer zijn ondernemingsplan presenteren.

    • Steven Adolf