Emmen zet camera's in binnenstad

EMMEN, 26 JUNI. De politie in Emmen wil nog deze zomer het centrum beveiligen met twaalf kleine, mobiele videocamera's. Zo hoopt men het vandalisme te bestrijden en de pakkans van daders te vergroten.

In het centrum van Emmen wordt jaarlijks voor een kwart miljoen gulden vernield aan auto's en winkels. Volgens A. Scheper van de Emmer politie zal de film alleen worden gebruikt om daders van vernielingen op te sporen. “Het is niet zo dat we elke beweging van de mensen willen controleren. De video dient om de daders te kunnen achterhalen. Het videofilmpje kan dan als aanvullend bewijsmateriaal worden gebruikt.”

Het plan is om binnen een maand bij wijze van proef op twaalf "vandalisme-gevoelige' plekken videocamer'a te plaatsen ter grootte van een dikke balpen. Volgens Scheper zijn ze vrijwel onzichtbaar. De camera's komen onder meer in etalages en maken 24 uur per dag opnamen. Drie van deze mini-camera's zijn mobiel en kunnen gedurende het drie maanden durende experiment steeds op verschillende plaatsen worden opgesteld.

Om de proef door te laten gaan, zal de privacy van de burgers voldoende gewaarborgd moeten zijn. De Asser officier van justitie mr. J.E. Münzebrock zegt het project niet bij voorbaat af te wijzen. “Maar er moet wel zorgvuldig mee worden omgegaan. Het moet kenbaar worden gemaakt aan het publiek dat er gefilmd wordt. Net als in bijvoorbeeld supermarkten moet worden aangekondigd dat mensen in de gaten worden gehouden.”