Drie Israeliërs en drie Palestijnen gedood

TEL AVIV, 26 JUNI. Bij een explosie van geweld in bezet gebied zijn gisteren drie Israeliërs, een soldaat en twee burgers, en drie Palestijnen gedood.

Hamas, een islamitische fundamentalistische organisatie, heeft gisteren onmiddellijk de verantwoordelijkheid op zich genomen voor de moord op twee Israelische burgers die werkten bij een opslagplaats voor groente nabij de stad Gaza. De twee werden met messteken gedood, nadat de uit een auto gestapte Palestijnen zich eerst als groentehandelaren hadden geïdentificeerd. “Dit is een cadeau voor de overwinning van Yitzhak Rabin, de minister van de zwijnen”, schreef Hamas op de muren in Gaza.

Op de westelijke Jordaanoever, in het dorp Araba nabij Jenin, kwam het tot een treffen tussen een Israelische militaire eenheid en gewapende Palestijnen van de "Rode Adelaars' van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Tijdens dit incident werden drie Palestijnen en een Israelische soldaat gedood. Een vierde Palestijn ontsnapte. Premier Yitzhak Shamir noemde de moord in Gaza gisteravond “beestachtig”.

De leider van de Arbeidspartij, Yitzhak Rabin, verklaarde dat de moord op de twee Israelische burgers in Gaza was bedoeld om de kans op vrede te vermoorden. Hij zei dat een door hem te vormen regering de Palestijnse terreur meedogenloos zal bestrijden.

Benjamin Ben Eliëzer, die in een regering Rabin in aanmerking komt voor de post van binnenlandse veiligheid, zei vanmorgen dat Israel niet alleen een politiek van de ijzeren vuist tegen terreur zal hanteren, maar ook de vredesweg zal bewandelen. Dat is volgens hem de beste combinatie om de bezette gebieden tot rust te brengen.

In afwachting van de vorming van een nieuwe Israelische regering heeft de Palestijnse delegatie naar het vredesoverleg besloten de terugkeer uit Amman naar Jeruzalem uit te stellen. Wegens door de Israelische wet verboden contacten met de PLO, lopen zij het risico in Israel bij terugkeer door de huidige regering te worden ondervraagd of gearresteerd. De Arbeidspartij maakt geen bezwaren tegen contacten van de Palestijnse delegatie met de PLO.