Britse marine stuurt weer schip na incident met Franse vissers

LONDEN, 26 JUNI. Een tweede Brits marineschip, de HMS Alderney, is vanmorgen naar het zeegebied ten westen van Engeland gevaren, waar het de afgelopen dagen tot een confrontatie kwam tussen Britse en Franse vissers. De Britse autoriteiten stuurden gisteren al de mijnenjager Brecon naar het zeegebied. Enkele Britse functionarissen gingen gistermiddag aan boord van een Franse trawler, omdat de bemanning van het schip ervan wordt verdacht welbewust de netten van Brits schepen te hebben stukgevaren.

De afgelopen jaren is het geregeld tot confrontaties gekomen tussen Britse, Franse en Ierse vissers die elkaar het recht betwisten om in het zeegebied ten noorden van de Scilly-eilanden te vissen. “Het probleem is dat de Fransen ons niet willen op die visgronden”, aldus Andrew Stephens, schipper van de Brittannia IV. “Zij zeggen dat het hun visgrond is, maar er is geen enkel argument aan te voeren dat het meer van hen dan van ons zou zijn. Het is al moeilijk genoeg om in de visserij je brood te verdienen zonder dit soort problemen.”

De Britse minister van visserijzaken, David Curry, heeft de Franse actie scherp veroordeeld. Britse politici vragen om strenge maatregelen. De landbouw- en visserijwoordvoerder van Labour, David Clark, verklaarde: “De Fransen hebben onze lammeren verbrand, onze groente vernietigd en nu schijnen ze ook nog met onze vissers te vechten.” De Franse minister van visserij, Charles Josselin, heeft een onderzoek beloofd naar de incidenten en zei “harde actie” te zullen ondernemen tegen de Franse vissers als komt vast te staan dan zij schuld hebben. Een woordvoerder van de eigenaars van de Franse visserschepen verklaarde dat een Frans schip inderdaad de netten van een Brits schip had stukgevaren, maar dat dat niet met opzet was gebeurd.

Terwijl de Britse en Franse regering hun best doen het incident binnen de perken te houden, schreeuwt de Britse boulevardpers moord en brand. The Sun verscheen vanmorgen met portretten van Lord Nelson, die in 1805 de Fransen versloeg in de Slag bij Trafalgar. “De marine vaart uit voor een visserij-oorlog”, kopte de Daily Mail op de voorpagina. De krant betitelde het Franse optreden als “een rechtstreekse daad van piraterij”.

Het Britse ministerie van defensie sprak overigens tegen dat het tweede marineschip was uitgevaren in verband met het incident. Een woordvoerder van het ministerie sprak van een routinemissie. (Reuter, AFP)