Beroering onder kleine beleggers Kanaaltunnel

De particuliere beleggers in Eurotunnel roeren zich voor het eerst sedert de aandelen van het bedrijf dat de Kanaaltunnel bouwt bijna vijf jaar geleden op de beurs werden geïntroduceerd.

Een actiegroep van aandeelhouders was gisteren actief op de jaarvergadering van Eurotunnel in Parijs. De kleine beleggers zijn bang dat ze buitenspel worden gezet bij een compromis tussen Eurotunnel en bouwers over kostenoverschrijdingen.

Het Frans-Britse bouwconsortium Transmanche Link (TML) is bereid aandelen Eurotunnel te aanvaarden als compensatie voor een bedrag van één miljard pond aan extra betalingen dat TML nog van Eurotunnel te goed heeft. De kleine beleggers zijn bang dat ze geen recht krijgen in te schrijven op een uitgifte van nieuwe aandelen Eurotunnel. Daarmee zou hun toch al geringe belang nog verder verwateren.

De Franse oud-bankier C. Cambier zei gisteren namens de actiegroep dat TML baat heeft bij een zo laag mogelijk koers van Eurotunnel. De bouwers kunnen dan een zo groot mogelijk percentage in Eurotunnel krijgen. Cambier wees erop dat vorige maand door de voorzitter van het bouwconcern Bouygues was gesuggereerd dat Eurotunnel faiiliet zou gaan.

Hierop volgde een scherpe koersdaling van de aandelen Eurotunnel. Het onderzoeksbureau van de Parijse beurs is op het moment bezig met een onderzoek naar de omstandigheden rond de koersval van Eurotunnel.De directie van Eurotunnel liet gisteren tijdens de aandeelhoudersvergadering weten dat de aandeelhouders pas na het einde van de jaren negentig dividend kunnen verwachten. Dat was een teleurstelling, want eerder sprak Eurotunnel over dividend in het jaar 2000.

Volgens plan moet de kanaaltunnel in de herfst van 1993 open gaan. Maar een volwaardige treinverbinding is pas in de zomer van 1994 mogelijk, zo is al duidelijk geworden. De kosten van het project zijn in de loop van de jaren verveelvoudigd, van 4,8 miljard pond (15,8 miljard gulden) in 1987 tot meer dan acht miljard pond (23,1 miljard gulden) nu. Eurotunnel kondigde gisteren aan dat de betaling van het eerste dividend zal geschieden nadat de eerste winst wordt geboekt, “op voorwaarde dat onze afspraken met de banken dat mogelijk maken”.

    • Paul Wessels