Aandelen producent anti-aidsmiddel voor 10 mld te koop

AMSTERDAM, 26 JUNI. De Britse liefdadigheidsinstelling Wellcome Trust verkoopt bijna veertig procent van de aandelen in geneesmiddelenfabrikant Wellcome, ondermeer fabrikant van aids-remmende middel AZT.

De plaatsing, opmerkelijk wegens het huidige slechte beursklimaat, zal Wellcome Trust tegen de huidige beurskoers circa drie miljard pond (9,9 miljard gulden) opleveren.

Het is in het Verenigd Koninkrijk de grootste plaatsing van aandelen sedert de privatisering van British Telecom in 1984. Wellcome Trust, veruit de rijkste liefdadigheidsinstelling ter wereld, verkocht in 1986 al een kwart van de aandelen in Wellcome aan internationale beleggers.

Het liefdadigheidsfonds werd opgericht door de in 1916 overleden sir Henry Wellcome, een Amerikaanse zakenman die honderd jaar geleden in het Verenigd Koninkrijk schatrijk werd met de introductie van geneesmiddelen in tabletvorm. Doelstelling van het fonds was het financieel ondersteunen van medisch onderzoek.

Wellcome maakte sedert 1986 een stormachtige ontwikkeling door, mede door het succes van geneesmiddelen als AZT en Zovirax. Dat laatste is een geneesmiddel voor de bestrijding van herpes, gordelroos en waterpokken. De koers steeg sedertdien van 120 pence tot een hoogterecord van 1126 pence maart dit jaar. Na de aankondiging van de plaatsing daalde de koers de afgelopen maanden tot 915 pence.

De Trust bezit nu naar schatting 73,5 procent van Wellcome. Na de verkoop loopt dat terug tot een minderheidsbelang van 35,1 procent. Wellcome sluit een verdere verkoop niet uit, maar wil in de toekomst in ieder geval een belang van 25 procent in de geneesmiddelenfabrikant houden. Wellcome Trust wil met de verkleining van haar deelneming profijt trekken van de sterke stijging van de beurskoers de afgelopen jaren.

In financiële kringen in Londen ging al weken het gerucht dat de Trust het niet zou aandurven de maximale 48,5 procent van Wellcome te herplaatsen. Deze geluiden werden sterker nadat de Ierse vliegtuigverhuurder GPA vorige week een wereldwijde aandelenemissie van een miljard dollar uitstelde wegens gebrek aan belangstelling bij beleggers.

Dat gebrek aan belangstelling blijkt ook uit het feit dat maar 24 procent van de aandelen beschikbaar is voor Amerikaanse beleggers, die na de recente stroom van emissies op Wall Street minder belangstelling kunnen opbrengen voor het Britse fonds. Effectenanalisten menen daarom dat de koers van Wellcome Trust nog fors zal moeten dalen vóórdat de plaatsing, waar vrijwel alle gerenommeerde effectenhuizen aan deelnemen, een succes kan worden.