Zwarte-Zeetop blaast inter-Turks conflict aan

ISTANBUL, 25 JUNI. De sluimerende oorlog tussen de Turkse president Özal en premier Demirel is gisteren weer opgelaaid in verband met de topconferentie van Zwarte-Zeelanden in Istanbul. Als uitvloeisel daarvan was noch Özal noch Demirel op de luchthaven om de tien arriverende regeringsleiders, onder wie de Russische president Jeltsin, te begroeten. Minister van buitenlandse zaken Hikmet Cetin moest de honneurs waarnemen.

Het Zwarte-Zeepact, een economisch samenwerkingsorgaan van landen aan en bij de Zwarte Zee, is het geesteskind van Özal uit de tijd dat Demirel nog in de oppositie zat. Verwacht was dan ook dat de president vandaag de verklaring zou tekenen die de geboorte van de groep formaliseert, en dat hij later de gastheer zou zijn van een officieel banket. Maar Demirel stelde gisteren dat het niet de taak van de president was om te tekenen. “De Turkse grondwet staat niet toe dat de president, die geen uitvoerende verantwoordelijkheid heeft, namens de regering tekent”, zei hij op een persconferentie in Ankara. Hij zei niet wie wel ging tekenen: “Er zal een formule worden gevonden. De Turkse republiek zal niet in verlegenheid worden gebracht. Er is geen crisis.”

Özal op zijn beurt keerde vervolgens op stel en sprong uit Istanbul terug naar Marmaris, waar hij bijkomt van een operatie wegens prostaatkanker. Hij zei te horen te hebben gekregen dat hij niet zou mogen tekenen, en daarom maar te zijn vertrokken.

Weer later arriveerde Demirel in Istanbul en toonde zich verbaasd over Özals afwezigheid. “Er was helemaal geen probleem. Hij had ook kunnen tekenen”, zei hij. Demirel zette vandaag zelf zijn handtekening onder de verklaring.

Demirel heeft vorig jaar voor zijn verkiezingsoverwinning aangekondigd Özal als president te zullen afzetten wegens vermeend misbruik van zijn bevoegdheden. Maar zijn coalitieregering heeft niet voldoende stemmen in het parlement om dat plan te verwezenlijken. (Reuter)