Zomer in de stad

“Duizendmiljoen, duizendmiljoen”, gilt een kinderstem. De hele buurt is gealarmeerd. Er schreeuwen nu wel tien kinderen. Duizendmiljoen, met overslaande stemmetjes. “Guldens?”, vraag ik. “In de boom”, gillen ze. Dus geen guldens. “Daar, kijk wespen.”

“Jij moet de politie bellen”, roept de buurvrouw, “het is jouw boom.” “Ja, de politie”, herhalen de kinderen, al meer dan een dozijn. “Waarom de politie? Willen jullie dat ze gaan schieten?” “Ha ha ha, ja schieten!” Ze grijpen stenen en schatten de afstand, ze halen bezems op, ze gooien naar de zwerm jonge bijen. “Lieg niet man, het zijn wespen”, wordt mij toegesnauwd. “Luister nou even”, probeer ik pedagogisch, “ze vallen je aan hoor, als je iets naar ze toe gooit, bijen kunnen heel goed ruiken.” Eén ventje laat de kei uit zijn knuistje vallen, maar er is al een nieuw oorlogsplan. Vanaf de derde-verdiepinggalerij zal er gegooid worden, dan ruiken ze je niet meer. Als er geen resultaat wordt geboekt, is het wel een minuut rustig. Maar dan wordt er een echt wapen in de strijd gegooid. Het allernieuwste model waterpistool. "Air Pressure Super Soaker'. Zo'n kanjer met een reservoir voor wel een liter water en een reikwijdte van vier meter. Psst, pssst, suist de keiharde straal. Pssst, zoemen de opgeschrikte bijen woedend. Pats, doet een slaande moederhand: “En nou wegwezen, moet je een steek?” Ik bel 06-11. “Heeft u een dreg nodig?” “Nee, geen drenkeling, bijen!” “Dan moet u de GG & GD hebben.” Ik bel. “Nou mevrouwtje, laat maar zitten die bijen. Stenen? Waterpistool? Heel mooie dingen, mijn zoontjes hebben ze ook. Nee, we komen niet. Of u moet even met de Ongediertebestrijding bellen, maar daar zijn onkosten aan verbonden. Tja, u bent particulier. Oh, ze hoeven niet dood. Zeker, het is een geval van de natuur. Bel nou maar weer de politie.”

De politie: “Wat? Is er niemand bij het wespennummer? Dat zou wel moeten”. Ik bel de dierenambulance. Een rustige stem zegt: “Aha, ik weet toevallig dat er bij de Amstelveense politie een imker werkt. Wij bellen u terug”. De Amstelveense politie: “Die meneer is er niet, hij gaat het hele land door. Misschien bellen we u nog”. De kinderstemmen zijn verstomd, de moeders schreeuwen vanaf de balkons: “Meteen naar huis, weg bij die vieze beessies”.

    • Carla Bogaards