Verplegersbond NU '91 spant kort geding aan tegen CNV

UTRECHT, 25 JUNI. De categorale vakbond voor verzorgenden en verpleegkundigen NU'91 spant toch een kort geding aan tegen de vakcentrale CNV. De vakbond is woedend op CNV-voorzitter A. Westerlaken, die NU'91 afgelopen zaterdag “bloedzuigers met een vampiersmentaliteit” noemde. Het kort geding zal in de loop van volgende week dienen.

Westerlaken heeft gisteren een brief geschreven aan NU '91, waarin hij zegt het beleid van de categorale vakbond kortzichtig en onevenwichtig te vinden. “Als u deze kwalificaties prefereert, heb ik daar geen bezwaar tegen en kunnen ze worden ingeruild tegen de eerder gebruikte kwalificaties.”

Verder noemt Westerlaken een aantal argumenten, waardoor hij de categorale vakbond als "bloedzuigers' heeft getypeerd. “NU'91 houdt geen rekening met solidariteit van en met alle werknemers, heeft het CAO-overleg eerder bemoeilijkt dan vergemakkelijkt en is bij de afronding van de CAO-onderhandelingen niet eens aanwezig.”

Een woordvoerder van de categorale vakbond noemt de brief van Westerlaken “volstrekt onaanvaardbaar”. NU'91 wil dat de rechter de CNV-voorzitter dwingt zijn uitspraken te herroepen en in het openbaar zijn excuses aan te bieden.

In de zorgsector blijft het rommelen. De werkgevers in de ambulante geestelijke gezondheidszorg (8.000 werknemers) willen de afgesloten CAO openbreken. De bonden voelen hier niets voor. De werkgevers willen alsnog afspraken maken over verlenging van de bedrijfstijd en een flexibeler beloningssysteem.