Tuinders nemen Lubbers onder vuur

POELDIJK, 25 JUNI. Premier Lubbers is gisterenavond tijdens een CDA-bijeenkomst in Poeldijk zwaar bekritiseerd door geëmotioneerde tuinders uit het Westland. Zij verweten hem dat de regering te weinig doet aan de voorziening van arbeidskrachten in het Westland. Maar premier Lubbers verweet hen vervolgens op felle wijze dat zij te weinig samenwerken met de arbeidsbureaus en liever met gemakkelijke illegalen werken.

De mooie woorden die fractievoorzitter Brinkman en premier Lubbers in hun speeches over de tuinders uitstortten kon hen maar matig bekoren. Hun gedachten waren bij de inval die politie eerder die dag had gedaan, op zoek naar illegalen. Die inval, die niets opleverde, was geëindigd in openlijk verzet van een aantal tuinders en hun onmiddellijke arrestatie. Tijdens de forumdiscussie met de CDA-top greep een van de voormannen van de tuinders zijn kans. “Alles wat wij tot nu toe horen over een sterk Nederland in een sterk Europa, is mooi, maar het is een droom. Als wij dadelijk buiten staan hebben wij weer te maken met de harde realiteit. Ons en uw probleem wordt niet opgelost. Wij zoeken mensen, maar 300.000 werklozen hebben geen zin om te werken,” wierp hij de premier voor de voeten. “In Limburg staan de aardbeien te rotten op het veld. Van de 1300 aangeschreven werklozen reageerden er daar maar 30!”

Lubbers reageerde even fel als de interpellant. Met de hand op de tafel slaand zei hij: “Dan moet u daar zelf ook wat aan doen. U denkt het met illegalen op te lossen, maar dat is scheef.” De tuinder gaf niet op: “U voert een hap-snap-beleid. Een kleine groep die gemakkelijk te pakken is, wordt met invallen door de politie geïntimideerd. Dat past niet in een rechtsstaat.” Lubbers riposteerde onmiddellijk dat “in mijn rechtsstaat” er respect voor de politie moet zijn en dat, als agenten over de schreef gaan, zij daar ook voor zullen worden gestraft. “Maar u moet zich wel realiseren dat de Nederlandse regering er voor moet zorgen dat Nederland niet in Europa bekend wordt als een gemakkelijk land voor illegale arbeid. Dat is geen enkel probleem voor u, maar wel voor het land, dat dichtbevolkt is. U meent uw sector in stand te kunnen houden met illegalen, maar dat zal nooit slagen.” De storm waaide echter snel weer over. Lubbers en de tuinder spraken af “in gezamenlijke verantwoordelijkheid” verder te werken aan een goede oplossing.