Toshiba opsteker voor bezitter aandeel Philips

Het Japanse elektronicaconcern Toshiba heeft zich discreet teruggetrokken uit de fabricage van radio-cassetes, cd-spelers en andere audio-apparatuur. Voor beleggers die hun zwaar gehavende aandelen Philips nog niet hebben verkocht is de afslanking van Toshiba een opsteker.

De aftocht van Toshiba uit de audiomarkt is des te meer een bewijs dat zelfs de grootste Japanse concerns worstelen met een wereldwijde recessie in de markt voor consumentenelektronica. Net als Philips wordt Toshiba geconfronteerd met stagnerende verkopen en dalende winsten, terwijl juist grotere investeringen zijn vereist om het tempo van technologische vernieuwing bij te houden.

“Dit toont aan dat Philips zelf geen blaam treft wegens de teruglopende inkomsten bij consumentenelektronica. Het is een marktprobleem”, zegt handelaar T. van den Berghe van Credit Suisse First Boston. “Dit zal bijdragen aan de stabilisatie van de koers van Philips”, zo hoopt hij.

Maar desondanks zijn er nog enkele factoren die een herstel van de koers van Philips op korte termijn onwaarschijnlijk maken. De lage dollarkoers drukt de inkomsten van concerns die veel naar de VS exporteren, zoals Philips. Het duidelijkste voorbeeld van het dollareffect was vanmorgen de koersdaling van Ahold, dat de helft van de omzet boekt in de VS.

Daarnaast is het wachten op de uitgifte van Philips-warrants volgende week. Met deze uitgifte worden de aandeelhouders van Philips-dochter Superclub uitgekocht. Door de uitgifte van warrants treedt een verdere verwatering op van het aandelenkapitaal van Philips.

Niet bekend

Tenslotte is het vertrouwen van beleggers in Philips in winstherstel ernstig geschokt. De grote beleggers nemen een afwachtende houding aan. De resultaten over het tweede en ook het derde kwartaal zullen waarschijnlijk fors onder die van vorig jaar liggen. De meeste effectenhuizen, die fors mis zaten met hun eerdere optimistische schattingen voor Philips, voorspellen nu pas voor 1993 herstel van de koers.

    • Paul Wessels