Thomas Hässler, labiele speler met gaaf balgevoel

ATVIDABERG, 25 JUNI. “Zijn beste en meest natuurlijke rol heeft hij eigenlijk twee jaar geleden in een kinderprogramma op de Duitse televisie gespeeld. Dat ging hem heel gemakkelijk af, want hij is pas heel laat een beetje volwassen geworden”, verklaart verslaggever Hans Eberle van de Süddeutsche Zeitung over Thomas Hässler. Ondanks het feit dat Bild Zeitung hem door zijn excellente prestaties op het EK op een voetstuk heeft geplaats en hem al de nieuwe Diego Maradona heeft genoemd, wordt Hässler in Duitsland nog steeds enigszins als een probleem-geval beschouwd.

Eigenlijk op voorspraak van zijn teamgenoot bij AS Roma, Rudi Völler, kreeg de 26-jarige Hässler vlak voor het EK een nieuwe kans van bondscoach Berti Vogts. Want twee jaar geleden op het WK in Italië had Vogts als rechterhand van Franz Beckenbauer in het Duitse traininigskamp in Erba al het nodige inzicht gekregen in het labiele karakter van Hässler. De Duitse voetballer van het jaar in 1989 had zojuist een droomtransfer van FC Köln naar Juventus afgerond maar benadrukte toen al triviale details in zijn nieuwe omgeving met de opmerking dat Italianen zo maar de spiegel van je auto rijden.

Hässler verliet gehaast nog tijdens het WK het trainingskamp in Erba om woonruimte in Turijn te zoeken samen met zijn dominante vriendin Angela, die bepaalde aan wie interviews werd gegeven en welke sponsorcontracten Thomas moest ondertekenen.

Niettemin realiseerde Franz Beckenbauer zich met het oog van de kenner toen al dat maar weinig spelers in Duitsland over zo'n uitstekende traptechniek en gaaf balgevoel beschikten als Hässler. Beckenbauer stelde Hässler gewoon op in de finale die met 1-0 werd gewonnen van Argentinië. Maar daarna begonnen de problemen met Hässler. Hij kon maar moeilijk wennen aan de Italiaanse leefwijze, flopte bij Juventus dat Baggio als duurste speler allertijden aantrok en werd een jaar later al doorverkocht aan AS Roma. Daar raakte Hässler een tijdlang geblesseerd.

Maar in de tweede competitiehelft dit jaar in de Serie A begon Thomas eindelijk zijn ritme weer terug te vinden. “Ik ben er trots op als ik hoor dat ik hier word vergeleken met Maradona”, verklaart Hässler derhalve met zachte stem in het Duitse trainingskamp in Atvidaberg. “Ik heb er niet helemaal een verklaring voor waarom het plotseling zo goed gaat. Ik moet dit EK eerst eens analyseren en daar nog eens rustig over denken. Maar privé is alles dit jaar een stuk rustiger. Ik verheug me op de geboorte van ons eerste kind. Ook zakelijk hoef ik me nergens zorgen over te maken.”

Niettemin is het typerend voor het opportunistische karakter van de voetbalsport dat de naam van Thomas Hässler in de voorbereiding op het EK in Duitsland nauwelijks werd genoemd. Terwijl hij nu al wordt vergeleken met Lothar Matthäus, de grote dirigent op het middenveld die door een blessure dit EK bij de Duitsers ontbreekt. Hässler: “Ik speel hier niet om de rol van Matthäus over te nemen. Sammer en Effenberg zijn daarvoor geschiktere kandidaten. Wel heb ik een vrije rol van de trainer gekregen. Dat hij me dat vertrouwen heeft gegeven stemt me heel tevreden.”

Maar in 33 interlandwedstrijden heeft Hässler nog maar vijf doelpunten gemaakt, waarvan drie uit vrije trappen net buiten het strafschopgebied. Op die manier redde hij Duitsland dit toernooi in de slotseconden tegen GOS en hielp hij in de halve finale Die Mannschaft aan de leiding tegen Zweden. Maar zelfs dit toernooi bleef Vogts na de matige start van zijn elftal zijn twijfels houden over Hässler, ondanks de 3-1 nederlaag ook de grote uitblinker tegen Nederland. “Hij weet nog niet half wat zijn mogelijkheden zijn”, opperde Vogts, die buiten de wedstrijden van het nationale team om voornamelijk per fax communiceert met Hässler.

“In persoonlijke gesprekken houdt de trainer me dat herhaaldelijk voor”, bevestigt Hässler. “Ik probeer zo goed mogelijk te spelen. En hier op dit EK lukte dat vanaf de eerste wedstrijd. Terwijl de rest van het elftal door het wegvallen van Völler vooral de eerste wedstrijd tegen GOS problemen had het juiste ritme te vinden. Ook tegen Nederland waren we door blessures gehandicapt. Tegen Nederland de tweede helft en tegen Zweden hebben we dit toernooi voor het eerst het echte Duitsland in actie kunnen zien. Als we die lijn doortrekken dan moeten we na de wereldtitel ook Europees kampioen kunnen worden. Dat zou een historisch succes zijn want dat is nog nooit een elftal achter elkaar gelukt. Maar we zullen niet de fout van Nederland maken om Denemarken te onderschatten. Nederlanders of Denen als tegenstanders, het is mij om het even, als we die cup maar pakken.”

Het zou na drie wereldtitels ook de derde keer worden dat Duitsland wordt gekroond als Europees kampioen. Hoewel de talrijke Duitse voetbalgrootheden uit het verleden sceptisch gestemd zijn over de kwaliteiten van het huidige gezelschap in Zweden. Voormalig nationaal doelman Toni Schumacher kwam in het weekblad Der Spiegel ten minste met een aardige theorie op de proppen. Schumacher: “Franz Beckenbauer had vier, vijf uur voor de wedstrijd vaak ook geen enkel idee wie hij nu op moest stellen. Als wij als spelers op het WK in Mexico hadden besloten hem naar huis te sturen dan was dat zo gebeurd. Maar de Duitse selectie die hier loopt kent domweg geen types die bereid zijn een conflict uit te vechten. De spelers verklaren rustig: Als de trainer zegt je speelt rechts, dan speel ik rechts. Zegt hij links, dan speel ik links. En als hij zegt je speelt niet, dan speel ik niet.'

Bij gebrek aan beter heeft Andreas Brehme in Zweden de rol op zich genomen om kritiek te leveren op spelers die het qua mentaliteit enkele keren dreigden af te laten weten. Vogts: “Dat is een goede zaak dat een ervaren aanvoerder de jongeren corrigeert. Maar uiteindelijk beslis ik.” Ook dat is een essentieel verschil tussen Beckenbauer en Vogts, de perfectionist die ook als coach een ongelooflijke drang heeft te winnen. Hässler echter: “In persoonlijke gesprekken geeft de trainer je voldoende ruimte om je eigen gedachten naar voren te brengen. Ik heb geen enkel probleem met hem.”

Wanneer de dreumes van het Duitse voetbal (1.66 meter) in de finale net zo perfect speelt als tot nu toe op het EK, dan is dat ook zo ongeveer wel het laatste waar Berti Vogts behoefte aan heeft.

    • Marc Serné