Reynolds blijft atletiekbond voor

ROTTERDAM, 25 JUNI. De Amerikaan Butch Reynolds blijft de atletiekbond steeds een stapje voor in de strijd tegen zijn schorsing. Maar bij de olympische selectiewedstrijden in New Orleans slaagde hij er niet in om in de halve finale van de 400 meter ook Quincy Watts voor te blijven. Watts won in 43,97 seconde, de beste seizoentijd. Daarmee was hij 0,17 seconde sneller dan Reynolds die zich met zijn tweede tijd wel plaatste voor de finale van morgen.

Het was voor het eerst in vier jaar dat weer een 400 meter-loper onder de 44 seconde-grens dook. Reynolds is nog altijd wereldrecordhouder met een tijd van 43,29.

Reynolds zei na afloop dat bestuurders van de atletiekbond hem waarschijnlijk graag hadden zien verliezen, want dat ze als aasgieren zitten te wachten op zijn sportieve ondergang. Als hij loopt als een dweil en in de finale niet eindigt bij de eerste drie, zijn ze verlost van een probleem, dat hen alleen maar nog meer in discrediet kan brengen. In dat geval heeft hij zich formeel geplaatst voor de olympische ploeg en kan alleen hun veto hem nog het starten in Barcelona beletten. Een maatregel waar Reynolds zeker tegen in beroep zal gaan. Zoals hij ook eerder zijn schorsing wegens dopinggebruik en zijn startverbod voor de olympische selectiewedstrijden met succes heeft aangevochten.

In de andere halve finale was Danny Everett, winnaar van de bronzen medaille in Seoul, zijn clubgenoot Steve Lewis te snel af. Lewis, die vier jaar geleden goud won op de Olympische Spelen, had 44,77 seconde nodig voor zijn 400 meter, 0,08 seconde meer dan Everett. Antonio Pettigrew, vorig jaar nog wereldkampioen in Tokio, eindigde als vijfde en kwalificeerde zich daarmee niet voor de finale.

Carl Lewis wist gisteren bij het verspringen te vermijden wat hem zaterdag bij de 100 meter was overkomen: een lage klassering die geen recht geeft om aan de Spelen deel te nemen. In de finale sprong hij 8,53 meter, de 65ste keer in zijn loopbaan dat hij die 28 foot-grens haalde. Dat was genoeg voor een tweede plaats. Mike Powell, wereldrecorder met 8,95 meter sinds de wereldkampioenschappen van vorig jaar in Tokio, bleef hem opnieuw voor, zoals hij dat ook al maandag in de voorronde had gedaan. Hij sprong 8,62 meter, de beste prestatie van het seizoen.

Lewis zei dat hij er alleen op uit was geweest om zich te kwalificeren in zo min mogelijk sprongen. Hij had zich willen sparen voor de 200 meter.