Nigeriaanse pelgrims gestrand

LAGOS, 25 JUNI. Op het vliegveld van het Saoedische Jeddah zijn 30.000 Nigeriaanse islamieten gestrand na een pelgrimstocht naar het naburige Mekka. Velen van hen hebben geen geld meer om eten te kopen. Mede hierom begonnen gisteren enkele Nigerianen in een terminal op het vliegveld van Jeddah hun eigen potje te koken, wat resulteerde in een aanvaring met de plaatselijke autoriteiten.

De Nigeriaanse nationale luchtvaartmaatschappij Nigeria Airways verklaarde gisteren al het mogelijke in het werk te stellen om de pelgrims zo snel mogelijk naar huis te brengen. De afgelopen acht dagen heeft ze samen met de particuliere maatschappij Transair in 32 vluchten ruim 11.000 mensen vanuit Jeddah naar Nigeria vervoerd.

De problemen onder de Nigerianen zijn volgens ooggetuigen vooral te wijten aan hun gebrekkige organisatie. In Jeddah wachten ook 70.000 Indonesiërs tot ze de thuisreis kunnen aanvaarden, maar hierbij doen zich geen problemen voor, want zij waren goed op hun verblijf in Saoedi-Arabië voorbereid. (Reuter)