Museumplein behoudt open karakter en wordt autovrij

AMSTERDAM, 25 JUNI. Het Amsterdamse Museumplein wordt autovrij en behoudt een open karakter. De uitbreiding van het Stedelijk Museum en het Van Goghmuseum is hieraan ondergeschikt. Dit zijn de belangrijkste "uitgangspunten' die gisteravond werden aangenomen door de stadsdeelraad Zuid.

De vaststelling van de uitgangspunten maakt een einde aan tientallen jaren van discussies over de toekomst van het Museumplein. De uitgangspunten dienen als basis voor het ontwerp van een stedebouwkundige, die in september wordt benoemd.

De Museumstraat die over de as van het plein loopt, zal verdwijnen. Het Rijksmuseum komt direct aan het plein te liggen, doordat de straat achter het plein, de Hobbemastraat, wordt afgesloten voor autoverkeer. Verder wordt een parkeergarage gebouwd onder het plein met een capaciteit van ten minste vijfhonderd auto's en minimaal twintig bussen.

Het pleidooi van de stichting Kunstenstad voor vestiging van nieuwe cultuurinstellingen aan het plein vond geen gehoor bij de raadsleden. De stichting vreest dat het plein te veel een “een optelsom van deelbelangen” wordt.

Bij de herinrichting zijn de stadsdeelraad en het centrale stadsbestuur betrokken. W.Etty, de voormalige wethouder van financiën in Amsterdam, coördineert de totstandkoming en uitvoering van het herinrichtingsplan. In januari 1993 moet, volgens de planning van de deelraad het stedebouwkundig ontwerp in concept klaar zijn.